13.7.2010

Nyt soi: Frank Zappa - Valley Girl


Barry Milesin kirjoittaman Zappan elämänkerran mukaan, vuoden 1980 lopulla Moon Unit sujautti isänsä kotistudion oven alta lapun, jossa luki: " Olen 13-vuotias. Nimeni on Moon. Tähän asti olen yrittänyt pysyä poissa tieltäsi, kun teet äänityksiä. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että laulaisin mielelläni levyilläsi..."

Hellyttävä yritys kiinnittää isän huomio itseensä. Lapun alle Moon kirjoitti talon puhelinnumeron ja kehoitti isäänsä ottamaan yhteyttä manageriinsa Gail Zappaan. 1970-luvulla lapset eivät juuri isäänsä nähneet. Jos tämä ei ollut puoli vuotta kestäneillä kiertueilla, niin hän jumitti studiossa hiomassa uusia levytyksiä. Perfektionistina hän ei antanut normaalielämän (kuten lasten kasvatuksen tai muun yhtä triviaalin) haitata intohimoaan. Järjettömästä julkaisumäärästä on helppo päätellä, että mies miltei asui studiossaan.

Meni jokin aika ennen kuin tapahtui mitään. Eräänä studioyönä Zappa jammaili rumpali Ed Wackermanin kanssa riffiä, joka oli saanut alkunsa soundchekissä noin vuotta aiemmin. Mies oli puuhaillut sen parissa jo kauan eikä ollut oikein tiennyt mitä sen kanssa tekisi, mutta tuona yönä asiat loksahtivat kohdilleen ja kun siihen vähin erin lisättiin vielä lisää tavaraa niin biisin taustat olivat syntyneet.

Frank herätti Moonin keskellä yötä laulukoppiin esittämään laulussa kuultavaa monologia, joka oli saanut alkunsa Moonin pelleilystä laaksolaismurteella ja puhetavalla. Tyttö vain imitoi ilmauksia joita oli kuullut tyttöjen käyttävän San Fernandon laaksossa, ja isukki leikkaili ja liimaili näistä valmiin kappaleen. Lopuksi kappaleeseen vielä lisättiin basso, jonka Frank oli aluksi aikonut jättää kokonaan pois. Zappa kaiversi levytyksestä asetaattilevyn ja lähti taas kiertueelle.

Moon vei asetaatin radioasemalle ollessaan haastattelussa, ja radion soitettua levyn alkoi hillitön härdelli. Kaikki tahtoivat kuulla uudestaan tuon biisin ja muut radioasemat alkoivat jopa soittaa tuosta lähetyksestä nauhoitettua kopiota. Zappalla oli käsissään hitti, vaikka edes levy ei ollut vielä ilmestynyt. Aikoinaan biisi ilmestyi levyllä Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch, joka jäi Zappan viimeiseksi myyntimenestykseksi, ja iso ansio oli kappaleella "Valley Girl". Vaikka olihan levyllä myös muita legendaarisia ja hieman zappamaisempia lauluja kuten herkkä ja optimistinen "Teenage Prostitute".

Eksentrisenä luonteena Zappa oli jopa hieman näreissään että tästä pop-kappaleesta oli noussut niin iso häly, eikä kiinnitetty huomiota hänen musiikilliseen erinomaisuuteensa. Suosiossa ei hänen mielestään ollut juuri kysymys musiikillisista ansioista. Lauluhan oli eräänlainen vitsi jossa naurettiin laakson elämäntavalle, jota Zappa inhosi. Hän ei käsittänyt että levynostajat luulivat biisin olevan iloinen laulu jossa ylistettiin laakson tyttöjä, jotka oikeasti olivat Zapasta vastenmielisiä. Mutta asia todisti Zapalle taas kerran tämän nihilistisen asenteen mukaan: "Amerikkalainen yleisö on tyhmää ja haluaa palvoa lapsellisuuksia."

"Valley Girl" poiki aikoinaan kokonaisen arsenaalin oheistuotteita, kuten värityskirjoja, nukkeja, kosmetiikkasarjan, koruja, keramiikkaa, julisteita ja postikortteja. Laulu ja sen aikaansaama hype kaikkine krääsineen toi kuitenkin Zappalle rutkasti rahaa joka oli aina tarpeen jotta mies voisi jatkaa taiteellisia kokeilujaan, ja nyt hänellä oli myös varaa palkata kokonainen sinfoniaorkesteri.

Ja olihan kappaleesta sekin hyöty että sen kautta minäkin tutustuin miehen musiikkiin.

7 kommenttia:

  1. Vähintäänkin mielenkiintoinen disco-versio tost Valley Girlistä:
    http://www.discogs.com/Danny-Boy-And-The-Serious-Party-Gods-Castro-Boy/release/565356

    VastaaPoista
  2. Loistava kappale ja loistava levy. Oma Zappa-diggailu on vielä alkutekijöissä, mutta tämä levy (Ship arriving too late...) kuuluu kyllä ehdottomiin suosikkilättyihini kaikki artistit mukaan lukien.

    Omat korvani avautuivat Hot Ratsin myötä muutamia vuosia sitten, Peaches En Regalia oli ensimmäinen Zappan kappale jota kuuntelin ns. "varta vasten". Toki olin kuullut Yellow Snow'n ja Bobby Brownin aiemminkin, radiosta tai ehkä nähnyt telkkarissa.

    Onneksi Peaches oli "se eka". Jos Zappan kokeileminen olisi ollut lähempänä Edgard Varesea kuin Dancin' Foolia, olisi jäänyt kuuntelematta. Nyt toki jo kokeellisempikin matsku avautuu ihan eri tavalla, varsinkin Milesin elämäkerran jälkeen.

    Mutta kyllä siellä tuotannossa on myös ihan suoranaista kukkua.

    VastaaPoista
  3. On siellä kukkua, mutta onneksi tuotantoa on sen verran paljon että timanttejakin mahtuu mukaan yllin kyllin. Tosin tuo Varese etc. ei oikein ole päässyt iskeytymään meikäläiseen..

    VastaaPoista
  4. Selvästikin ymmärrät hyvän musan päälle jos Zappa kolisee...Pari hyvää,ilmaista & laillista paikkaa joista voi imuroida bootleggejä (laatu siis vaihtelee)eli sugarmegs ja internet archive.Varsinkin toi sugarmegs on todellinen aarreaitta.

    VastaaPoista
  5. sugarmeds on kiva joo kuunellessa, mutta ovat noita asx-tiedostoja. Ei niitä oikein levylle poltella.

    VastaaPoista
  6. ???En ymmärrä.audio playerillä voi kuunnella,media playerillä imuroida ja sit polttaa levylle,ei mulla mitää onkelmia siinä.Sugarmegsistä löytyy todella hyvälaatuistakin (soundboard)Grateful Deadiä runsain mitoin.Luin äskettäin Phil Leshin omaelämäkerran Searching for the Sound,joka piirtää kuvan monipuolisen lahjakkaasta muusikosta ja humaanista ihmisolennosta joka on sinut itsensä ja maailman kans.Heh,youtupista löytyy mainio pätkä Jerry Garcian perintökiistasta (Jerry Garcia court case clip)jossa Leshkin on todistajana.Kun häneltä kysytään Garcian mielentilasta testamenttiä tehdessään,Lesh vastaa tyypillinen virne kasvoillaan:en pysty sanomaan siihen,koska olen elänyt viimeiset 30 vuotta savuisessa sumussa.Jopa tuomarilla on vaikeus olla purskahtamatta nauruun.

    VastaaPoista
  7. ",and when it all comes to it....",valtakulttuuri arvostaisi Zappaa aivan eritavalla muusikkona/säveltäjänä ellei hänen liittyisi niin suuri välinpitämättömyys yhteiskunnasta,tai Grateful Deadia ellei heillä olisi myös oma stigmansa.Mut miksi todellakaan välittää valta-kulttuurista ?

    VastaaPoista