10.3.2010

Musiikkikirjoja


Tuossa kun lueskelin B.B.Kingin elämänkerran niin tuli mieleeni listata tähän omasta mielestäni muutamia parhaita lukemiani musiikkiaiheisia kirjoja. Lista on siis täysin ja totaalisen subjektiivinen ja valintaan ovat vaikuttaneet niin kirjan kohteen kiinnostavuus kuin itse kirjan ansiotkin. Eivät niinkään kaunokirjalliset ansiot koska en asiantuntija ole, vaan kirjan selkeys, mielenkiintoisuus, tietoanti ja henkilökohtainen ote; persoonallisuus. Ja listalle on siis tietysti päässyt kirjoja vain siitä joukosta jotka olen lukenut.

Kuten muissakin henkilöhistoriikeissa, on kirjoittaja usein myös kohteensa ihailija, mutta musiikin kohdalla tämä on mielestäni yleensä vain hyve kun ei olla kuitenkaan tekemässä (ehkä Philip Norman poislukien) tieteellistä historiikkia.

Listallani on tällä kertaa vain suomeksi kirjoitettuja tai suomennettuja kirjoja eivätkä ne ole parhausjärjestyksessä eikä niitä ole arvosteltu (ehkä joskus myöhemmin) vaan ainoastaan luetteloitu. Paljon hienoja suomennetuja teoksia jäi vielä rannalle ja suomentamattomia hienoja musiikkikirjojahan olisi lisäksi vaikka pilvin pimein, mutta jätetään ne nyt tämän listan ulkopuolelle.

Ambrose,Joe:  Iggy Pop-Raakaa voimaa
Iggy saa oman sanansa, erittäin subjektiivisen. Paljon kuitenkin myös haastatteluja.
Eric Clapton: Eric Clapton omaelämänkerta
Itsensä kertomana. Hiukan pidättyväistä niin kuin on kuulemma mieskin.
Davis, Stephen: Jumalten vasara - Saaga Led Zeppelinistä
Hieno kirja, ehdottomasti yksi parhaista bändihistoriikeista.
Des Barres, Pamela: Kuumana bändiin
Ei nyt ehkä ihan musiikkikirja, mutta ainakin vahvasti muusikkokirja. Mielenkiintoinen sisäpiirin tarina parhaista britti-invaasion vuosista.
Dylan, Bob: Muistelmat osa 1
Herran itsensä kertomana uran alkuvaiheet. Osa folkmytologiaa. Ei herra nyt niin hirveästi avaudu tässäkään.Miehen mystisen imagon ylläpitämiseen kuuluisi ehkä myös se, että osaa 2 ei ikinä ilmestyisi.
Engleheart, Murray – Durieux, Arnaud: AC/DC maximum rock & roll
Erittäin tarkka ja mielenkiintoinen kirja aussirokkareista. Fanien raamattu.
Gordon, Robert: Hoochie Coochie Man - Muddy Watersin elämänkerta
Esa Kuloniemen hienosti suomentama eepos bluesin yhdestä kulmakivestä. Perusteoksia kaikille bluesmiehille.
Guralnick, Peter: Sweet Soul Music - Etelän soulin nousu ja tuho
Southern Soulin  tarinat, taustat ja anekdootit yksiss kansissa, tosin melko tiivitetysti toisinaan. Kuloniemi on tehnyt taas laatutyötä.
Hopkins, Jerry-Sugerman, Daniel: Jim - No One Here Gets Out Alive
En nyt ihan ole varma olisiko tämä ihan niin hyvä kirja jos nyt lukisin, mutta kun luin sen lukiojässikkänä miehekkäästi englanniksi kahdeksankymmentäluvun alussa niin se tuntui maailman parhaalta kirjalta. Ja näytti aikoinaan katu-uskottavalta kirjahyllyssä.
Jagger, Mick-Richards, Keith – Watts, Charlie – Wood, Ronnie;
Lowenstein, Dora-Dodd Philip: The Rolling Stones omin sanoin
Vastuu siirtyy kuulijalle...
Kiedis, Anthony: Arpikudos
Rehellisesti kirjoitettu. Aika hurjaa tarinaa sekä miehen että RHCP:n alkuajoista lähtien.
Kilmister Lemmy – Garza , Janis: Lemmy-elämänkerta
Motörhead-mies Lemmyn näköinen kirja. Rankka mutta paikoin erittäin hauska. Miehellä on itseironiaa.
Lawrence, Sharon: Jimi Hendrix - Mies, musiikki ja totuus
Jimin sisäpiiriläisen erinomaisen subjektiivinen teos. Tässä ollaan urakalla Jimin puolella muita vastaan. Siksikin ihan hieno teos. Musiikkitarinoissa pitääkin olla vähän enemmän tunnetta mukana.
Marsh, Dave: Pomon tarina - Bruce Springsteen
Ihan OK paketti Brucesta alusta loppuun ( tai siis käytännössä 80-luvulle asti). Ihailijan kertomaa. Paljon laulujen tulkintaa, jopa ylitulkintaa. Joka lauseesta ja säkeistöstä Dave löytää syvällisen merkityksen.
Miles, Barry: Frank Zappa
Jaahas, tämä rokin lintu vai kala-mies säilyy kirjan jälkeenkin yhtä kryptisenä. Hieno mies kaikenkaikkiaan.
Miles, Barry: Paul McCartney - Eilinen
Taas sisäpiiriläisen kirjoittama kirja. Tästähän on tietysti sekä etua että haittaa. Tämä tosin perustuu erittäin laajoihin haastatteluihin. Ihan mielenkiinnosta kannattaa vertailla Maccan ja Lennonin versioita eri biisien synnystä. Kirjoitusvirheitä paljon, myös asiavirheitä. En oikein usko että Miles on kirjoittanut Lennonin soitelleen kromista huuliharppua. Eiköhän kyseessä ole ollut kromaattinen harppu. Mene ja tiedä.
Norman, Philip: Rolling Stones
Tästä bändistähän on toki kirjoitettu kirjatolkulla, mutta tämä ainakin oli omasta mielestä kaikkein tolkuin minkä olen lukenut. Norman on pedantti kirjoittaja jolla on faktat hallussa.
Norman, Philip: Shout - The Beatlesin tarina
Sama juttu kun edellisen bändin kanssa. Tämä lienee arvostetuin Beatles kirjoista.
Norman, Philip: John Lennon
Parempi kuin Colemanin kirja kohteesta. Norman tekee tarkkaa työtä. Niin tarkkaa että sivuja kertyy yli 800. Samalla kun kuuntelee Beatlesin levyt läpi niin onpa hyvä coktail.
Pegg, Bruce: Let It Rock! - Chuck Berryn tarina
No tämähän kuuluu ihan jokaisen rokkimiehen hyllylle ! Vaikka mies aikamoinen persläpi olikin, tai ehkä juuri siksi, kirja on mielenkiintoista luettavaa.
Pelle Miljoona: Elossa ja potkii ! – The elämänkerta
En ole Pellen musiikkia kuunnellut sitten teinivuosien, mutta aina olen miehestä pitänyt.  Ja pidin myös tästä kirjasta
Ritz, David – Yetnikoff, Walter: Musiikkimogulin muistelmat
Ennen oli miehet rautaa, ja niin eespäin. CBS-yhtiön johtajan viinahuuruiset muistelmat levy-yhtiön kulta-ajoista. Erittäin mielenkiintoinen.
Ritz, David; B.B.King: Everyday I Have The Blues, B.B. Kingin omaelämänkerta
Pakollinen kaikille blues-musiikin ystäville. Arvostelu seuraa myöhemmin. Taas Kuloniemi loistaa tiedoillaan ja taidoillaan.
Ritz, David; Ray Charles: Ray Charles - omin sanoin
Helkkarin hyvä kirja. Yksi parhaista. Rehellisen oloinen kuvaus kaikkine karikkoineen. En edes mainitse enää bluesministeriä ettei se ylpisty liikaa.
Sandford, Cristopher: Satisfaction, Keith Richardsin elämänkerta
Ilman Keefin lupaa ja panosta kirjoitettu. Parempi kuin se vanhempi teos. Perusteellinen. Keefiltä tulossa omaelämänkerta 2010 !
Straus, Neil – Lee, Tommy – yms..: Mötley Crüe, The Dirt-Törkytehdas
No itse bändin musiikista en piittaa vähääkään, mutta tämä sekoilu on niin rokkia että olihan pakko lukea. Pakkolukemiseksi jokaiselle aloittelevalle rockmuusikolle joka aikoo viskellä televisioita hotellihuoneen ikkunoista ja pitää tavoitteenaan vanhaa kunnon Sex, Drugs & Rock´n Roll-meininkiä.
Tosches, Nick: Helvetin tuli - Jerry Lee Lewisin tarina
Kuuluu jälleen perusteoksiin. Kirjoittaja on pyrkinyt menemään Jerryn nahkoihin, ja aika hienosti onnistunutkin siinä.
True, Everett: Hey Ho Let´s Go: Ramonesin tarina
Amerikan Ne luumäet-bändistä ja oman tiensä kulkijoista hieno, kunnioittava kirja.
White , Charles: Tutti Frutti - Little Richardin ihmeellinen elämä
Kuuluu taas joukkoon perusjuttuja, jos on rock-musiikin synnystä vähääkään kiinnostunut. Suomentajaa en mainitse enää edes lempinimeltä.
Wood Ronnie: It´s Only Rock´n´Roll
Kattava teos yhden rollarin, sen sympaattisimman mielestäni,  huumesekoiluista ja urasta alkuajoista lähtien. Vaikka Keith on suosikkini tässä bändissä tulee Ronnie heti kakkosena. Viime aikojen sekoilut eivät ehtineet tähän kirjaan, joka on tosiaan yhtä symppis kuin kohteensa.
Cohodas, Nadine: Spinning Blues into Gold: The Chess Brothers and the Legendary Chess Records
No piti pistää tähän kuitenkin yksi lontoonkielinenkin teos. Tämä on bluesdiggareille niin perustavaa laatua oleva kirja, että en maltanut olla lisäämättä.

Monta monta hyvää jäi vielä pois, mutta palataan niihin joskus. Keefin omaelämänkerran lisäksi tänä vuonna on odotettavissa myös muita mielenkiintoisia kirjoja:

Ritz, David: Särkynyt sielu – Marvin Gayen elämä
ilmestyy 2010
Segrest, James, Hoffman, Mark: Moanin´at Midnight - Howlin' Wolfin elämä
Ilmestyy 2010

Sekä David Bowien elämänkerta.


5 kommenttia:

  1. Ihan jees lista näin alkuun...Mulla on muuten vieläkin se sun Clash-kirja lainassa. Ihan hyvä vaikkei mahtunutkaan sun listalle.

    VastaaPoista
  2. Ihmettelinkin että missä se kirja on. Hyvähän sekin on, mutta kun ei kaikki mahdu listoille...

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän toki että mötleycruiden räkäposkihistoriikit myy paremmin kuin vaikka jefferson airplane.Odottaisi kustantajilta kuiteski hieman mielikuvitusta 32.piitlesstoorin jälkeen.On hyviä rockmuisteloita joita lukee mielenkiinnolla vaikkei jotain bändiä sinänsä vielä tunnekaan,esim.Grace Slickin omaelämäkerta Somebody to love ? on mitä mainioin teos.Soisi myös ilmestyvän jotain kattavaa yhdeltä musa-alalta kuten Jim DeRogatis:Turn on your mind-four decades of great psychedelic rock.(..hyvin kirjoitettu ja laaja-lähes 700 sivua-tosin misterin mielipiteet on äärimmäisen venyvät,harva varmaan sijoittaisi uukakkosta lähellekään psykedeliaa.)

    VastaaPoista
  4. Kulttuuria ja musaa.Ken Keseysta & Merry Pranksterseistä,Grateful Deadista..kertova Tom Wolfen "The electric kool-aid acid test"(1968)olisi kiiruusti suomennettava.Historiallinen kirja.Kuuluu pakollisena kulttuurituntemukseen kuten Kerouac,Bukowski tai Thompson.Tai..

    VastaaPoista
  5. Samaa mieltä kummankin edellisen kommentoijan kanssa. Paljon on hyvää kamaa suomentamatta. mutta kun niiden pitää myös miettiä että mikä myy. Ja se 33. biitlekirja myy varmasti enemmän kuin Grateful Dead tai Grace Slik. Joten, pakko kahlata lontoon murteella, ei auta....

    VastaaPoista