Stephen Ray Vaughan syntyi Dallasissa Texasissa 3.lokakuutta 1954. Stevien uravalintaan tulevaisuudessa erittäin paljon vaikuttanut isoveli Jimmie oli tuolloin kolmevuotias. 7-vuotiaana Stevie sai ensimmäisen kitaransa, kolmikielisen Sears lelukitaran, ja yksi ensimmäisistä hänen opettelemistaan kappaleista oli "Thunderbird", Nightcapsien kappale jota Stevie tuli soittamaan myös jatkossa. Myös ensimmäinen levyvalinta oli enteellinen: toisen blues/rock kitaravirtuoosin Lonnie Mackin "Wham". Lonnie Mackista muodostui hänelle yksi esikuvista kitaransoitossa ja myöhemmin myös hyvä ystävä ja työtoveri. Samoihin aikoihin Stevie sai myös ensimmäisen oikean sähkökitaransa ja alkoi saada opetusta isoveljeltään.
Stevien tuleva bändikaveri ja lauluntekokumppani, teksasilainen rumpali Doyle Bramhall kuuli tämän soittavan kesällä 1966 ja kehotti nuorta miestä jatkamaan pyrintöjä. ( Doyle Bramhall julkaisi ensimmäisen soololevynsä "Birds Nest On The Ground" vuonna 1994, ja levyllä esiintyvät molemmat Vaughanin veljekset). 1970 Stevie perusti ensimmäisen pysyvämmän bändinsä Blackbirdin ja vuonna 1971 hän pääsi levyttämään ensimmäisen kerran kun soitti High School bändi Cast Of Thousandin kitaristina kokoelmalevyllä A New Hi. Toinen kappaleista oli tältä Rough Edges levyltä löytyvä "Red, White & Blue", joka kaikessa tyhjänpäiväisyydessäänkin osoittaa nousevan 17-vuotiaan kitaristin kyvyt.
Vuonna 1977 Stevie perustaa yhtyeen Triple Threat Revue yhdessä mm. Lou Ann Bartonin ja W.C.Clarkin kanssa. Miehistönvaihdosten jälkeen (Jackie Newhouse basistiksi Clarkin tilalle ja Chris Layton rumpuihin) yhtye vaihtaa nimekseen Double Trouble. Tämä DT:n alkuaikojen kokoonpano soittaa myös tällä levyllä (Tommy Shannon liittyi bändiin vasta 1981). Suurin osa kappaleista on äänitetty yhtyeen Kalifornian kiertueelta vuonna 1979. Kappaleet 1-12 ovat luultavasti Empico Gardenista Feltonista ja kappaleet 13-17 legendaarisesta KFAT "Fat Fry" radioasemalta Gilroysta 20.elokuuta. Lou Ann Barton laulaa osassa biiseistä (7-11,15,16) vahvasti ja osoittaa olevansa naispuolisten blueslaulajien aatelia. Levyn kansitekstien perusteella Robert Cray esiintyy kappaleissa 15-17. Täyttä varmuutta kappaleista ei ole (selkeästi ainakin kappaleessa 15), mutta varmaa siis on että Cray oli mukana KFAT:n keikalla ja myös Crayn bändissä tuolloin vaikuttanut The Blues Brothersien yksi esikuvista Curtis Salgado (myös Blues Brothersin ensimmäinen levy on omistettu Curtisille). Levyn kansissa mainittua kappaletta "I Heard A Voice Last Night" ei levyltä kuitenkaan löydy.
Juuri edellisenä päivänä yhden siihen asti suurimmista ja tärkeimmistä ulkoilmakeikoistaan San Franciscon Blues Festivaaleilla heittänyt bändi on varsinkin KFAT:n hyvälaatuisissa äänityksissä hurjassa vedossa ja Stevie todellakin Guitar Hurricane. Levyltä löytyy jo useita kappaleita jotka päätyivät uuden kokoonpanon kera Texas Flood ensialbumille 1983. Osa on hiukan eri muodossa ja tempossa mutta pääosin tuleva albumi oli jo kasassa. Kansitekstissä mainittua "Pride And Joy" kappaletta levyllä ei kuitenkaan ole, vaan tuo on oikeasti "I´m Cryin´"(kappaleet tosin sisältävät samoja osia). Levy on todella hieno osoitus Stevie Ray Vaughanin virtuositeetista, eikä levy ole pelkästään keräilijöiden ja intoilijoiden kuriositeetti. Levy toimii aivan omana itsenään, mutta toki siitä kuitenkin eniten iloa on harrastajille joilla jo kaikki Stevien viralliset levyt on.
Levyhän on tietysti bootleg-äänite, joka selittää epämääräisyydet levyn kansissa (jopa sukunimi kirjoitettu väärin) ja tietojen puutteellisuuden äänityspaikoista ja ajankohdista. Äänityksen laatu on alussa keskinkertainen mutta studio- ja KFAT-äänityksissä erinomainen. Bootleg-levyn omistamisen laillisuuteen en ota kantaa, koska en sitä tiedä. Levittäminen ja myyminen tietysti on laitonta mutta onko omistaminen/ostaminen, siitä minulla ei ole aavistustakaan. Stevien alkuaikojen esiintymisistä on harmillisen vähän virallisia äänityksiä joten tosifanit paikkaavat aukkoja bootlegeilla. Virallisesti hiukan vanhempaa Stevie Ray Vaughanin musiikkia löytyy mm. In The Begining postyymialbumilta ja esimerkiksi Lou Ann Bartonin Sugar Coated Love-albumilta ja Euroopanpainoksesta Thunderbroad.
Biisilista:
1. Rude Mood
2. Guitar Hurricane "They Call Me Guitar Hurricane"
3. Pride And Joy "I'm Crying"
4. Texas Flood
5. Tell Me
6. Love Struck Baby
7. You Can Have My Husband
8. Ti Nan Ni Na Nu "Tina Nina Nu"
9. Maybe "Oh Baby"?
10. Sugar Coated Love
11. Oh Yeah! Baby's Gone "Oh Yeah"
12. In The Open
13. Last Night instrumentaali
14. Hideaway
15. Will My Man Be Home Tonight? Stevie soitta slidea
16. Hip Hip Baby
17. Collins Shuffle
18. Rough Edges
19. Red, White & Blue
20. I Heard A Voice Last Night biisi ei ole levyllä
Tsekkaa: Stevie Ray Vaughan - Wham !, El Mocambo 1983
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti