15.10.2011

Jason & the Scorchers - Lost & Found (1985)


Loppuunmyytyjä lastenmusiikki-kiertueita myyvä Farmer Jason joutui viime vuonna lomalle, kun legendaarinen cowpunk-yhtye Jason & the Scorchers kaivettiin telakalta 14 vuoden levytystauolta. Bändileaderi ja pääfarmari Jason Ringenbergerin tulot laskivat kuulemma radikaalisti, mutta ehkäpä tuon korvaa katu-uskottavuuden palautus.

Viime vuonna ilmestynyt levy Halcyon Times oli hieno muistutus niistä 80-luvun hienoista ensilevyistä joista suorastaan pursusi tekemisen ilo. Sen verran vakuuttava tuo uusikin levy on, että aivan hyvin sekin voisi olla tässä esiteltävänä. Mutta tämä bändin eka LP iski meikäläiseen aikoinaan sen verran muistettavasti, että ainoa vaihtoehto oli nostaa framille nimenomaan tämä levy.

Altcountry tai countryrock ei tuolloin ollut mitenkään kovassa huudossa, mutta Scorchersien punkasenne yhdistettynä maanläheiseen farmarirokkiin erottui sen verran tiukasti tuon ajan listarokista, että vaikutuksen se teki. Tosin listoilla ei liikehdinää pahemmin tapahtunut. Bändi oli ilmeisesti liian country rokkareille ja liian rock kantrimiehille. Nashvillessä se lienee ollut melkoisen alt. Mutta meille genrevapaille musadiggareille debyytti oli raikas tuttavuus. Rokkikuppiloissa levyn hitit soivat tuolloin ahkerasti, ja varmasti suurin osa minun ikätovereistani biisit tunnistavat vaikka eivät bändin nimeä tiedäkään.Pari EP:tä tätät ennen julkaisssut orkesteri herätti huomioni ensimmäistä kertaa julkaistuaan jonkin verran radiosoittoa saaneen versionsa Bob Dylanin biisitä "Absolutely Sweet Marie". Tuolloisen Dylan-diggaukseni ansiosta oli vaikea myöntää, että versio oli jopa parempi kuin alkuperäinen. Levyn soundi oli jotain, jota ei voinut oikein yhdistää suoraan mihinkään. Siinä oli mukavaa maanläheisyyttä ja suorasukaisuutta John Mellencampin malliin, mutta rockasennetta naksun enemmän. Ja soittajien punkjuuret kuuluivat. Mukana oli toki myös hiukan tyypillisempää kantria ja kaljalasiin itkemistä kuppilan pöydässä.Levy hyppelehtii hiukan monien eri tyylien välillä, mutta pysyy silti mukavasti kasassa. Jason Ringenberger ei varsinaisesti ole mikään kultakurkku, mutta tällaiseen honkytonky-menoon se sopii kuin nakutettu.

Seuraava levy Still Standing oli vielä samanlaista tavaraa, mutta sitten meno muuttui perinteisempään hard-rock suuntaan ja meikäläisen kiinnostus lopahti. Kohta lopahti myös soittajapoikien innostus ja bändi hajosi. Jason ryhtyi soolouralle. Revival toki tehtiin eka kerran jo 90-luvulla, mutta vasta tuo viime vuotinen Halcyon Times herätti oman mielenkiintoni. Ja jossain vaiheessa Jason päätti siis myös ryhtyä Farmer Jasoniksi, ja julkaisi myös pari levyllistä noita lastenlauluja.

Scorchersien live-esiintymiset olivat kuulemma rautaista kamaa, ja kyllähän se tuubinkin perusteella siltä tosiaan vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti