14.5.2010

Nyt soi: Bobby Womack - Across 110th Street


Hienohan tämä on ei siitä mihinkään pääse.

Vaikkakin  koko Bobby Womackin tuplakokoelma, 2003 ilmestynyt Anthology jolta tätä kuuntelen, on kovanlaatuista kamaa niin tämä sieltä aina tuppaa nousemaan esiin.

"I got one more thing I'd like to y'all about right now.
Hey brother, there's a better way out.
Snorting that coke, shooting that dope man you're copping out.
Take my advice, it's either live or die.
You've got to be strong, if you want to survive"

Kappaleestahan on tietysti muodostunut jo jonkinlainen Harlemin, tuon New Yorkin mustan Rööperin, pimeämmän puolen kulttuurin tunnuslaulu joka on soinut muissakin elokuvissa itse tuon alkuperäisen samannimisen elokuvan (Verinen Katu suomeksi) lisäksi. Tunnetuimpana tietysti Tarantinon leffa Jackie Brown jonka kuvat tuossa biisin taustalla pyörivät.
 
Vaikka tämä ei aikoinaan ollut Bobby Womackin kovin hitti, lienee tämä kuitenkin tunnetuin. Ainakin hänen esittämänsä kappale. Valentinos aikojen kappale "It´s All Over Now" on varmaankini tunnetumpi, mutta tietysti Rolling Stonesin versiona.

26:n studioalbumin, kahden livealbumin ja lukuisten  kokoelmien lisäksi mies on tunnettu laulunkirjoittajana jonka säveltämiä kappaleita on esittänyt mm. Wilson Pickett. Kitaristina ja sessiomuusikkona mies antoi panoksensa esimerkiki kolmelle Aretha Franklinin levylle ja mm. kahdelle musiikkihistorian virstanpylväälle: Sly and The Family Stone´sin There´s A Riot Goin On ja Janis Joplinin Pearl albumeille.

Monia eri musiikkityylejä levyttäneen miehen suosio ei koskaan noussut sille tasolle jolle sen ehkä olisi kuulunut nousta. Ainakin siis minun mielestäni. Ehkäpä tuo musiikillinen monimuotoisuus teki vaikeaksi sovittaa miestä mihinkään kategoriaan.

Vaikka kategorisointi ei kovin hedelmällistä olekaan, ehkä tämä biisi pujahtaa sinne Staxin suuntaan, ainakin huomattavasti enemmän kuin Motownin suuntaan. Kappaleen tunnelma ja intensiteetti on heti alusta lähtien huikea. Ja vaikka en ole ikinä Harlemissa käynytkään, tämän biisin avulla sen kaduille pääsee heti ensi hetkistä alkaen.

Tämä biisi ja tuo Anthology kokoelma on hieno tapa aloittaa tutustuminen Bobby Womackin musiikkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti