11.7.2010

Ei se nimi bändiä pahenna, osa V


Yhtyeen perustivat New Yorkissa vuonna 1963 laulaja John Sebastian ja kitaristi Zal Yanovsky. Zal oli aiemmin soitellut sähköisessä folk-bändissä nimeltään the Mugwumps, jossa vaikuttivat myös sittemmin the Mamas & the Papas-orkesterin Cass Elliot ja Denny Doherty. Mukaan saatiin vielä rumpaliksi Joe Butler ja basistiksi Steve Boone. Levytettyään muutaman biisin Elektralle yhtye sainattiin perin juurin sopivasti Kama Sutra Recordsille.

Yhtyeen nimen keksiminen jäi pikkuisen viime tippaan, sillä menossa olivat jo harjoitukset ensimmäisiä levytyksiä varten. John Sebastian mietiskeli asiaa tuolloin Kweskin Jug Bandissä vaikuttaneen jug- ja pesusoikkomuusikon, ja sittemmin myös menestyksekkään uran äänityspuolella ( mm. Doors, Janis Joplin, Jackson Brown, Bonnie Raitt ) tehneen Fritz Richmondin kanssa. Sebastian yritti selittää tälle että heidän musiikkinsa on ikäänkuin yhdistelmä Chuck Berryä ja Missisippi John Hurtia.

Missisippi John Hurt oli arvostettu, joskin vähän tunnettu noihin aikoihin, country-blues laulaja ja kitaristi. Koska Fritz kuitenkin tunsi hyvin musiikkinsa hän oli heti jyvällä minkälaisesta kamasta uuden yhtyeen musiikissa oli kyse. Hurt lauloi kuiskaavalla mutta vahvalla äänellä näennäisen viattomasti tyylillä joka sai college-tyttöjen sukat pyörimään jalassa. Yksi miehen suosituimmista kappaleista oli "Coffee Blues", joka oli myös näennäisen viaton mutta tuttuun blues tyyliin mahdollisimman kaksimielinen.

Fritz ehdotti nimeä sillä sekunnilla ja Sebastian oli aluksi hieman epävarma. Hän alkoi testailla nimen vaikutusta bändin muihin jäseniin ja myös ulkopuolisiin ihmisiin. Vastaanotto ei ollut ihan yksimielinen, ja nimi sai ihmiset hieman hämmennyksiin. Usein kuitenkin siksi että luultiin nimellä olevan viittauksia huumeisiin, tai sitten ihmiset vieroksuivat nimen kiltteyttä ja ajankohtaan sopimatonta hempeyttä ( love & peace-aikakausi ei ollut vielä alkanut ) tietämättä nimen todellista alkuperää. Mutta Sebastian piti nimestä. Ja piti siitä kiinni.

Haastatteluissa Sebastian kertoo alusta lähtien olleensa rehellinen nimen tarkoituksesta ja alkuperästä. Asiaa kysyttiin kuulemma varsinkin alkuaikoina joka haastattelussa ehkä myös siksi, että haluttiin kaivaa esille tarkoitetaanko sillä heroiinia vai kenties muuta muusikkojen arkiruokaa. Yhtye kertoo aina vastanneensa kyselyihin rehellisesti; että nimi Lovin´ Spoonful kertoo Missisippi John Hurtin laulun erään säkeen mukaisesti suuseksistä.

Yleensä haastattelijan seuraava kysymys pitkän tauon jälkeen olikin kuulemma: "Ööö, John, mikä on lempivärisi ?"

2 kommenttia:

  1. Mainio juttu. Oli pakko lukea loppuun saakka, kun se nimi tuli siinä kohdassa vasta esille. Tämä olikin yksi tämän artikkelin jutusta musiikin historian lisäksi kaikkine mielenkiintoisine yksityiskohtineen...

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia vain. Jätin nimen tahallaan sinne loppuun jotta lukijat voivat lukemisen aikana arvailla mistähän bändistä on kyse.

    VastaaPoista