22.7.2010

Nyt soi: Johnny Winter - Still Alive and Well


Blues, bluesrock, rhythm & blues, rock vai mikä lie. Ei sillä ole niin kauheasti merkitystä mihinkä lokeroon Johnny Winterin sijoittaa vai sijoittaako mihinkään tai kaikkiin. Tämä biisi kuitenkin lienee sitä lajia miehen tuotannossa joka on lähimpänä rock & rollia. Nykyäänhän mies ei juuri keikoillaan suostu soittelemaan kuin bluesia. Kun siinä on kuulemma kaikki.

Jo vuonna 1968 ensimmäisen levynsä julkaissut kitaristilegenda kiertää yhä edelleen ja on vaikean loukkaantumisensa jälkeen taas huimassa kuosissa vaikka vielä istualtaan soitteleekin. 70-luvun alussa mies oli vieroituksesta ( Too Much Seconal ) tultuaan pikku hiljaa myöskin pääsemässä takaisin hyvään ryhtiin ja teki vuonna -73 levyn Still Alive and Well jonka nimibiisi siis tuossa soi. Itse levy on yksi Winterin parhaista rock-levyistä, ellei paras studiotekeleistä. Livethän ovat myös melkoisen alkuvoimaista matskua. Myöhemmin mies siirtyi yhä voimakkaammin perinteisemmän bluesin puolelle, varsinkin Muddy Watersin kanssa tehdyn yhteistyön jälkeen.

Kuten usein bluespiireissä tälläkin levyllä on paljon lainakappaleita Rolling Stonesista Bob Dylaniin, mutta tämän nimikappaleen yhtyeen toinen kitaristi ja itsekin kuuluisa kepittäjä Rick Derringer teki nimenomaan Winterille kunnianosoitukseksi kuiville pääsemisestä:
" Did you ever take a look to see who is left around?
Everyone I thought was cool is six feet underground "
Aina kun tulee mieli kuunnella jotain oikein perusjuttua kaivelee mielellään esille Winterin levyn. Miehen laulunlahjoista ei ole oltu aina ihan yhtää mieltä, mutta tällaiseen raakaan perustemmellykseen se sopii enemmän kuin mainiosti.

Back to basics !

3 kommenttia:

 1. Jeah, asiaa. Kyllähän myös Second Winter on kova levy, mutta makuasioitahan nämä ovat. Miestä on yllättävän vähän julkisuudessa suitsutettu, johtuukohan se lainabiiseistä vai tuosta hiukan hiomattomasta lauluäänestä.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän se saattaa johtua niistäkin, mutta tosiasia on myös se, että miehen kovimmista levytyksistä on jo parikymmentä vuotta vähintään aikaa.

  Kyllä miehen kyvyt mielestäni on ainakin ammattipiireissä tunnustettu aina.

  VastaaPoista
 3. Johnny Winter ansaitsee aina hatunnoston.Rehellinen taitaja ja taiteilija.(..toki hurjimmat pläjäykset on jo aikaa sitten tehty kuten And Live (-71)tai Captured Live (-76)mut miksi pitäisi olla täysi paahto päällä.Sielukas rytkyblues uppoaa aina)

  VastaaPoista