4.9.2010

Edie Brickell & the New Bohemians - Little Miss S.


Koko ikänsä mielenterveysongelmista kärsinyt Edie Sedgwick oli 60-luvun elämäntavan muoti-ikoni joka tuli tunnetuksi erityisesti Andy Warholin muusana ja "supertähtenä" Baby Jane Holzerin jälkeen. Filmitähti hän oli tietysti lähinnä vain Factoryn omassa kuplassa, sillä aika harva noita elokuvia lienee loppujen lopuksi nähnyt. Tämä 27-vuotiaana (kuinka ollakaan) barbituraattien yliannostukseen vuonna 1971 kuollut rikas tyttörukka on silti jäänyt jonkinlaiseksi kulttihahmoksi. Patti Smith kirjoitti naisesta runon:
"I don't know how she did it. Fire She was shaking all over. It took
her hours to put her make up on. But she did it. Even the false
eyelashes. She ordered gin with triple limes. Then a limosine.
Everyone knew she was the real heroine of 'Blonde on Blonde."
Tuossa tietysti viitataan siihen että Little Miss S. oli Bob Dylanin laulujen muusa tuolla albumilla erityisesti lauluissa "Leopard-Skin Pill-Box Hat" ja "Just Like A Woman". Ainakin siis yhden tulkinnan mukaan.

Sedgwickin etunimikaima Edie Brickell on alunperin Teksasin tyttöjä jonka varsinkin livetilanteissa kuulee kyllä ajoittain vahvasta aksentista. Dallasissa hän lyöttäytyi vierailevaksi laulajaksi paikallisen folkyhtye the New Bohemiansin kanssa aluksi yhdelle keikalle vuonna 1985, mutta liittymisestä tuli pian vakituinen. Bändi oli paikallinen suosikki joka soitteli vakikeikkoja useissa keskisuurissakin esiintymispaikoissa ja lämmitteli mm. Bo Diddleya.

Vuonna 1988 bändi julkaisi esikoisalbuminsa nimeltään Shooting Rubberbands at the Stars joka oli sekä kriitikoiden että suuren yleisön mieleen. Ja minun. Yhtyeen nimenä oli nyt Geffenin vaatimuksesta Edie Brickell & the New Bohemians. Muutos josta taustalla viihtyvä Edie ei ollenkaan tykännyt. Albumi möi tuplaplatinaa ja siltä irroitettu single "What I Am" kipusi Billboardin listalla parhaimmillaan sijalle 7.

Kappale "Little Miss S." on selkeästi kohteestaan kertova biisi. Monitulkintaisuudelle ei jää Dylanin laulujen tapaan juurikaan mahdollisuuksia. Kappale on levyn muiden kappaleiden tapaan helpohkoa ja mukavaa folkvaikutteista rockpoppia jossa Brickellin laulu on etualalla. Ja ihan ansiosta sillä neiti laulaa todella komeasti ja kauniilla äänellä. Laulussa Sedgwick kuvataan lähinnä uhrina; asia josta voidaan tietysti olla montaa mieltä.
"Shooting up junk in the bathroom
Makin it with punks on the floor
Livin the scene of her limmisine
Little Miss S. in a mini dress
Living it up to die
In a blink of the public eye

The village idiots in her bed
Never cared that her eyes were red
Never cared that her eyes were dead
In the hours that her face was alive
It was the thing just to be by her side"
Yhtyeen seuraava levy Ghost of a Dog oli aikamoinen pettymys ja yhtye "jäi tauolle" määrittelemättömäksi ajaksi. Edie Brickell jatkoi soolona esiintymistä kunnes tapasi tulevan miehensä, hiukan kuuluisamman singer-songwriterin eli Paul Simonin. Sooloalbumeitakaan rouva ei ole ihan solkenaan julkaissut, ainoastaan kaksi: vuonna 1994 Picture Perfect Morning ja vuonna 2003 albumin Volcano jotka jäivät melko vähälle huomiolle. Yhtyeen comeback-levytys ei myöskään elvyttänyt yhtyeen suosiota, joka kuulemma sopii Edie Brickellille oikein hyvin. Matalaa profiilia mielellään pitävä laulaja lauleskelee nykyään poikapuolensa Harper Simonin kanssa bändissä The Heavy Circles.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti