12.8.2011

Josef K - Entomology (2006)


Ennenkuin menemme entomologiaan, pikkuinen sana etymologiasta. Se kun oli ainoa syy, joka sai minut ylipäätään kiinnostumaan tästä levystä.

Aikoinaan kun päätin hetken mielijohteesta aloittaa blogin kirjoittamisen, mieleen tuli pistää blogin nimeksi Tarkkailija. Tarkoitus kun oli alunperin tarkkailla kaikenmoisia tapahtumia elämän eri alueilta ja kommentoida niitä pseudotietäväisesti. Kun tuo Tarkkailija-nimi oli jo varattu, ja olin samaan aikaan lueskelemassa uusintakierrolla yhden lempikirjailijani Kafkan Linnaa, nappasin maanmittarilta tuon K:n lainaan, ja näin blogin nimeksi tuli Tarkkailija K. Sen syvällisempää merkitystä tuolla K-kirjaimella ei siis blogin nimessä ole.

Samalta suunnalta myös tämä bändi on nimensä pöllinyt, Oikeusjutun päähenkilö on nimeltään Josef K, ja myös kannen aiheen. Ja aika paljon ilmeisesti muutakin. Entomologia tarkoittaa hyönteisten tutkimista, ja kannen kovakuoriainen on juurikin samanlainen jollaiseksi Kafkan Muodonmuutos-novellin koppakuoriainen usein kuvituksissa tulkitaan.

Tämän häikäisevän aasinsillan jälkeen täytyy ikävä kyllä todeta, että itse musiikki ei ole aivan niin huikeaa, vaikka bändillä omat ansionsa onkin. Aikoinaan vain pari vuotta elänyt bändi sai uutta nousua kun uudemmat bändit, Franz Ferdinand etunenässä, tunnustivat olevansa tälle bändille jotain velkaa. Ja kyllähän tässä selkeitä yhtymiä on moneenkin nykyiseen indiepoppooseen. Tämä ajoittain Talking Headsilta kuulostava skottilainen postpunk/indie poppoo oli kuulemma aikoinaan jopa yksi Johnny Marrin suosikeista. Mutta ei tällä silti mitään yhteistä Smithseihin ole. Muuten kyllä ihan mukavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti