20.3.2010

Hüsker Dü - Candy Apple Grey (1986)


Hüsker Dü oli ensimmäisiä merkittäviä amerikkalaisen indie-skenen bändejä joka sai levytyssopimuksen isolle levy-yhtiölle. Siirtyminen Hardcore Punkiin erikoistuneelta SST Recordsilta jättiyhtiö Warner Bros:in suojiin oli kuitenkin ihan luonnollinen, sillä bändi oli alkanut pikkuhiljaa loitontua hardcoresta ja siirtyä monipuolisempaan  rockiin (josta oli tuleva alternative-rockia)  ja popmelodioihin. Ja taas, kuten aina, alkoivat vanhan kannattajakunnan puheet itsensä myymisestä.

Levy-yhtiön vaihtamisen ja tämän levyn äänitysten aikoihin 1986, oli bändin sisällä jo monenlaista ristivetoa. Rumpali Grant Hart oli pikkuhiljaa saavuttamassa kitaristi Bob Mouldin biisien tekemisessä ja Hartin aiempi vaatimus kredittien julkaisemisesta levyillä ja vaatimus omien biisiensä samanarvoisesta kohtelusta oli yksi riidan aihe. Hartin paheneva huumeongelma ja virheellinen HIV-diagnoosi eivät myöskään parantaneet bändin sisäistä tunnelmaa.

Myöhemmin molempien herrojen tultua ulos kaapista on pohdittu myös onko tämän levyn sanoituksista jopa luettavissa miesten keskinäistä suhdeanalyysiä, mutta näin ei kuulemma kuitenkaan ole. 

Levyllä on biisejä molemmilta tekijöiltä melko tasaisesti ja jopa pari yhdessä tehtyä. Bändin tausta on kuultavissa mutta tyyli on selkeästi hioutunut ja melodiset biisit lisääntyneet. Monin paikoin on kuultavissa akustista kitaraakin. Ja hitto soikoon, mukana on jopa kolme balladia. Levyn aloittava Mouldin "Crystal" ikäänkuin alleviivaa että vanha särmä on vielä tallella ennekuin sukelletaan hieman enemmän mainstream-kaman kimppuun.

Hartin "Don´t Want To Know If You Are Lonely" on jo mukavaa kitara rokettirollia popmelodian kera, kuten pari seuraavaakin. On tietysti makuasia kumman nikkarin lauluista tai laulamisesta pitää, mutta omasta mielestäni Hart pärjää tällä levyllä paremmin. Toki Mouldin ärjyntää on aina ihan yhtä mukava kuunnella. Mies osaa myös rauhoittua kuten miltei koomisen masentavassa kappaleessa "Hardly Getting over It".


Hartin "Dead Set on Destruction" jää auttamatta levyn heikoimmaksi kappaleeksi, vaikka juuri pääsinkin miestä kehumasta. "Eiffel Tower High" on ihan mukava ralli, mutta sanoista en tajua yhtään mitään. Levyn päättävä "All This I´ve Done for You" on oikeastaan juuri kuten levykin, punkkia hiukan mausteena ja mukavaa kitararockia.

Levy on huikeasti parempi kuin sen lista- ja myyntimenestys antaa ymmärtää. Hüsker Dü toimi tien näyttäjänä monille tuleville alternative- ja grungebändeille, osoittaen että isolle levymerkille siirtyminen ei tarvitse tarkoittaa musiikin vesittämistä. Muutamasta hiukan heikommasta biisistä huolimatta levy on ehjä kokonaisuus ja sitä voi huoletta soittaa repeat-näppäin päällä jos sattuu cd-version omistamaan. Itsellä kun on vielä tämä vanha ihana LP-formaatti.

Biisilista

1. Crystal (Mould)
2. Don't Want to Know if You Are Lonely (Hart)
3. I Don't Know for Sure (Mould)
4. Sorry Somehow (Hart/Mould)
5. Too Far Down(Mould/Hart)

1. Hardly Getting over It (Mould)
2. Dead Set on Destruction (Hart)
3. Eiffel Tower High (Mould)
4. No Promise Have I Made (Hart)
5. All This I've Done for You (Mould)

Tsekkaa: Hüsker Dü - Don´t Want to Know if You Are Lonely

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti