9.3.2010

Nyt soi: Sam Cooke - A Change Is Gonna Come


Näin hiihtolomalla kun on aikaa kuunnella musiikkia ja kirjoitella, niin levyhyllyä on tullut käänneltyä oikein urakalla. Sam Cooke on varmasti yksi historian hienoimpia laulajia oli genre sitten mikä hyvänsä. Lauluvalintanahan tämä on tietysti hieman ennalta-arvattava, mutta kun tämä nyt vain on niin kaunis biisi.

Vaikka itse olen enemmänkin melodiaa, lauluääntä, rytmiä ja fiilistä musiikissa painottava, niin onhan tässä myös sanoma kohdallaan. Ei tästä turhaan ole muodostunut Amerikan mustien kansalaisoikeusliikkeiden epävirallista tunnusta, ja lauluhan on yhä ajankohtainen. Barack Obamakin tämän huomasi sanoessaan virkaanastujaispuheessaan: "It's been a long time coming, but tonight, because of what we did on this day, in this election, at this defining moment, change has come to America".

Ain't That Good News levyllä 1964 aikoinaan ilmestynyt ja postyymisti myös singlenä julkaistu Cooken itsensä tekemä biisi kirjoitettiin aikoinaan Bob Dylanin protestilaulu "Blowin In The Wind"in innoittamana. Mitään valtavaa hittiä siitä ei tullut, eikä varmasti odotetukaan sillä se julkaistiin "Shake" kappaleen b-puolella. Myöhemmin se on kuitenkin noussut Cooken ehkä tärkeimmäksi ja arvostetuimmaksi kappaleeksi.

Ja yhä se kuulostaa niin helkkarin hienolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti