26.3.2010

Yhden hitin ihmeet


One-Hit Wonder koetaan tietysti negatiiviseksi leimaksi vaikkei sen sitä tarvitsisi olla. Ei se tee yhtyeestä huonoa vaikka vain yksi sen kappaleista olisi hittilistoille noussut. Maailmaan mahtuu vaikka kuinka monta hyvää kansainvälisen uran luonutta bändiä ja artistia, kansallisista puhumattakaan, jotka eivät ole saaneet edes sitä yhtä ainutta hitiksi määriteltävää listasijoitusta.

Ja samaan aikaan listoilla kuuhaa täysin mitäänsanomattomia ja keskinkertaisia kipaleita joita ei kukaan muista muutaman kuukauden päästä. Ei ole elämä reilua musiikin maailmassakaan. Toki on paljon myös bändejä jotka ovat sen yhden wonderinsa saaneet eikä niistä ole juuri sen enempää lapsenlapsille jäänyt kerrottavaa. 

Yleensä hitiksi kansainvälisesti lasketaan Billboardin 40 parhaan joukkoon yltänyt single tai Englannissa Top 75 UK singlelistalle yltävä, joten teknisesti kait kaikki joilla on ollut vain yksi biisi noilla sijoilla olisi yhden hitin ihme. Näin suoraviivaisesti asian määrittelee Wayne Jancik kirjassaan "Billboard Book of One-Hit Wonders". Silloin tähän joukkoon kuuluisivat Yhdysvalloissa Billboard-sijoituksensa perusteella mm. Jimi Hendrix, Janis Joplin, Frank Zappa, Grateful Dead ja Rush, noin esimerkin vuoksi mainitakseni.Yleensä kai kuitenkin yhden hitin ihmeiksi  luetaan ne bändit ja artistit jotka ovat tunnetuja vain yhdestä biisistä. Aito one-hit wonder kipuaa listaykköseksi eikä esittäjästä sen jälkeen kuulu juuri mitään.

Hollantilainen Shocking Blue myi aikoinaan yli 13 miljoonaa levyä ja oli kotimaassaan listoilla useaan otteeseen ja useilla eri singleillä. Maailmanlaajuisesti ainoa hitti, ja mm. Billbordin Hot 100:n ykköseksi vuonna 1970 kivunnut kappale "Venus" on kuitenkin se josta yhtye käytännössä tunnetaan. Tietysti jotkut tuntevat kappaleen vain Bananaraman versiosta joka sekin kohosi muuten Billboardin listakärkeen vuonna 1986. Tai no, Suomessa varmasti osa tunnistaa myös kotimaassaan miljoonamyyntiin yltäneen "Never Marry a Railroad Man" kappaleen, mutta Paula Koivuniemen esittämänä (oivaltavasti käännettynä "Jos konduktöörin nait"). Shocking Blue teki kuitenkin aikoinaan paljonkin erittäin nautittavaa poppia.

Eli vaikka olisi kuinka suosittu tahansa ja myisi miljoonia levyjä ja tekisi pitkän ja vaikuttavan uran, voi löytää itsensä tai yhtyeensä tällaisilta listoilta, koska kaikki tärkeä ja merkittävähän tietysti tapahtuu ja määritellään Yhdysvalloissa. Ja liian usein tärkeys määritellään pelkkien hittien kautta. Noiden muutamien listojen ylivallan vuoksi moni tasaisenkin uran tehnyt artisti saa tämän kyseenalaisen leiman.

Kuten vaikkapa ihan kelpo poppisbändi, Hollannin Jefferson Airplane, Shocking Blue.

1 kommentti:

  1. Ei toki yhden ihme.Love buzz (jonka Nirvana versioi),Blossom lady,Hot sand,Harley Davidson...löytyyhän noita.Mainiota poppista (kuten vaikka Abba).ja Mariska Veres oli nätti muijakin.

    VastaaPoista