8.3.2010

Ilmaisohjelmat


Erehdyin kysymään ATK-tukihenkilöltä ratkaisua mielestäni vallan simppeliltä tuntuvaan pikkuongelmaan järjestellessäni kotitietokoneen tiedostoja turvaan kun ostin uuden koneen. Vastaukseksi sain puolen tunnin esitelmän PC:n noloudesta, MAC:n ylivertaisuudesta, Linuxin autuaaksitekevästä voimasta ja enemmän tuntemattomia termejä ja sanoja kun Ilkka Kanervan haastattelussa. Ilmeisesti erikoisalaansa syvästi ihastunut ja epäilemättä varmasti pätevä nikkari ajoi itsensä sellaiseen hurmokseen, että välillä epäilin että onkohan ihan kaikki muumit laaksossa. Itse asia ei tosin selvennyt vähääkään.

Aloin epäillä että ATK-mies halusi osoittaa oman tärkeytensä ja korvaamattomuutensa organisaatiossa pitämällä minut sujuvasti pihalla keskustelusta kaikenlaisella tyhjänpäiväisellä jargonilla joka ei luultavasti liittynyt kyseessä olevaan asiaan mitenkään, mutta kuulosti epäilemättä siltä kuin tämä herra asiantuntija olisi asiasta jotain ymmärtänyt. En tosin osaa sanoa kun puhuimme niin eri kieltä. Annoin hänen mennä takaisin hommiinsa jota on kuulemma niin älyttömästi, kun kukaan muu ei mistään mitään ymmärrä ja pistävät vain kaikki koneet sekaisin.

Ajattelin taas, niinkuin monesti aiemminkin, että oma apu on siltikin paras apu. Eihän tämä kuitenkaan ongelman asettelultaan vastannut ihan rakettitieteen vaatimuksia. Ostin uuden ulkoisen kovalevyn jossa tuli mukana backup-ohjelma ja "ongelma" ratkesi noin 30 minuutissa.

Ajaessani sisään uutta konetta huomasin taas kerran kuinka pullollaan netti on erilaisia ilmaisohjelmia. Käytännössä ainoa ohjelma joka tavalliseen kotikäyttöön tarvitsee hankkia on käyttöjärjestelmä (ja kyllä, sain jo valistusta Linuxista tai Ubundista vai mikä se oli...) ja sekin tulee yleensä koneen mukana kuten tässäkin tapauksessa. Onhan siinä Windowsissa ja PC:ssä omat ongelmansa ja aika harva plug-in laite on alkanut toimimaan kerralla ilman pientä kiroilua ja säätämistä, kuten kuulemma MAC:issa, jossa kaikki asennukset tapahtuvat vaivattomasti. Tyydyn nyt kuitenkin näihin, joten ei siitä sen enempää.

Aloin vain ihmettelemään että mikä ihme on se ansaintalogiikka mikä pyörittää noita ilmaisohjelmia vääntäviä firmoja. Tiedän toki että lähes kaikista ohjelmista on saatavissa Premium- tai jokumikähyvänsä laajempi maksullinen versio jota ilmaisohjelmien käyttäjille joka välissä tarjotaan. Tiedän myös että nämä ohjelmayhtiöt tarjoavat ilmaisohjelmien käyttäjille hanakasti muita maksullisa ohjelmiaan. Ja että yrityksille lähes kaikki ovat maksullisia. Mutta kun tuntuu että ainakin lähipiirissäni kotikoneiden käyttäjät 99 prosenttisesti ovat vallan tyytyväisiä näihin ilmaisiin ohjelmiin ja niiden ominaisuuksiin. Itsekään en ole löytänyt mitään moitittavaa Avastin viruksentorjunnasta tai Zonealarmin palomuurista.  ATK-tukihenkilömme varmasti löytäisi. Tieto lisää tuskaa.

Mozilla Firefox on erittäin hyvä selain. CCleanerilla saa helposti turhat roskat pois koneelta. Openoffice Word yhteensopivana hanskaa täysin minun kotitarpeeni tekstinkäsittelyssä ja Gimp kuvankäsittelyssä . Lempparini Winamp ja monet muut soittimet ja koodekit löytyvät ilmaiseksi. Lähes joka hommaan minkä ikinä keksii löytyy monta eri ohjelmaa joita osaa käyttää pienen tutkiskelun jälkeen. Monessa ohjelmassa on jopa valittavana suomen kieli. Sen kyllä myönnän että maksullinen Nero on selkeästi parempi kuin ilmaiset poltto-ohjelmat (joilla kyllä myös pärjää), mutta se tuli onneksi koneen mukana polttavan aseman kera.

Jotkut tuntuvat olevan automaattisesti sitä mieltä että ilmaiset ohjelmat eivät voi olla yhtä hyviä kuin maksulliset, mutta itseasiassa monissa testeissä on käynyt päinvastoin. Eikä niiden käyttö ja asennus mitenkään vaikeaa ole näin amatöörillekään, maalaisjärjellä ja kopalla olutta pärjää kummasti.

Jokuhan tuon ilmaisohjelmienkien tuotekehittelyn tietysti maksaa, mutta niin kauan kun en tiedä kuka, niin jatkan niiden käyttöä hyvällä omallatunnolla. Enkä edes aio yrittää kovasti ottaa asiasta selvää, sillä kuten jo sanoin: tieto lisää tuskaa.

tsekkaa: Ilmaisohjelmia Download.fi sivustolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti