10.8.2010

Muusikot keskustelee

Tämähän on tietysti osalle jo tuttua rocksaagaa, mutta laitetaan nyt silti.

Vuonna 1970 Neil Young  oli jo julkaissut kaksi sooloalbumia, soitellut Buffalo Springfieldin riveissä ja saanut maistaa mainetta ja mammonaa C,S,N & Y-superbändin kanssa. Syyskuussa Young julkaisi alunperin soundtrackiksi aiotun levyn After The Gold Rush. Levyllä oli mukana kappale Southern Man, joka arvosteli etelävaltioiden rasismia. Samaa aihetta sivuaa myös vuoden 1972 Harvest-levyn kappale "Alabama". Innoituksena Southern Man-kappaleeseen toimi myös itse koettu punaniskojen vihamielisyys pitkätukkaisia soittajapoikia kohtaan.
" Southern man better keep your head
Don't forget what your good book said
Southern change gonna come at last
Now your crosses are burning fast
Southern man
I saw cotton and I saw black
Tall white mansions and little shacks.
Southern man when will you pay them back?
I heard screamin' and bullwhips cracking
How long? How long?"
 

Lynyrd Skynyrd julkaisi toisen levynsä Second Helping vuonna 1974. Vastaus Youngille tuli tunnettuun tapaan laulussa "Sweet Home Alabama".
"Well I heard mister Young sing about her
Well, I heard ole Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A Southern man don't need him around anyhow" 
Tarina riitaisista muusikoista sai alkunsa. Biisistä tuli hetkessä etelävaltioiden punaniskojen kansallislaulu ja äärioikeisto käytti sitä omiin tarkoituksiinsa. Mutta, mutta. Laulu taitaa kuulua siihen samaan väärinymärrettyjen  kappaleiden joukkoon kuten esimerkiksi Youngin oma "Rockin´ In The Free World" taikka Springsteenin "Born In The USA". Ensinnäkin Skynyrdin miehet olivat kovia Neilin faneja ja kunnioittivat miestä, ja nokittelussa oli kyse lähinnä läpänheitosta. Ronnie Van Zant lauloi biisiä yleensä Neil Young-paita päällä, jollainen hänellä on myös Street Survivors-levyn kannessa.

Bändi halusi vain tuoda julki etteivät kaikki etelävaltion ihmiset olleet rasisteja tai punaniskoja. Ja sen että iso osa etelän ihmisistä kyllä tiesi ongelmista, eivätkä välttämättä tarvinneet Neil Youngia osoittamaan niitä. Myös laulun muuta sanomaa on ymmärretty väärin. Vaikka se toki on myös oodi omalle Alabamalle (vaikkakaan kukaan biisin kirjoittajista ei ollut sieltä kotoisin) se myös tukee Youngin laulun sanomaa eikä missään nimessä tukenut rasismia tai ollut kommentti etelävaltioiden oikeudelle olla piittaamatta ihmisoikeuksista. Laulussa ei ylistetä Alabaman kuvernööriä George Wallacea, joka oli tuohon aikaan tiukka rotuerottelun kannattaja. Päinvastoin säkeen "In Birningham they love their governor" perässä kuuluu kuoron "boo,boo,boo".Ja koska tämmöisiä tarinoita on niin mukava rakennella ja paisutella, niitä on tapana myös tulkita hieman liiaksi. Young julkaisi kolmisen kuukautta Skynyrdin levyn jälkeen levynsä On The Beach, jolta löytyy kappale "Walk On".  Joissain yhteyksissä sen on tulkittu olleen jatkoa dialogille, eli vastaus Skynyrdin vastaukseen. Voihan näin toki osaksi ollakin, mutta uskottavampi selitys lienee se, että siinä viitataan entisiin (ja tuleviin) bändikavereihin Crosby, Stills ja Nash.
"I hear some people been talkin' me down,
Bring up my name, pass it 'round.
They don't mention happy times
They do their thing, I'll do mine"
Vuonna 1977 Neil Young esiintyi Miami Music Festival of Arts´ssa 125 000 ihmisen edesä. Skynyrdin kone oli pudonnut vain muutama viikko aiemmin. Young omisti encoren "muutamalle ystävälleen taivaassa", ja encorena oli "Sweet Home Alabama/Southern Man".Suurin osa on ymmärtänyt Sweet Homen pelkkänä kunnioituksen osoituksena Alabamalle, ja jättänyt huomaamatta piilevän kriittisyyden. Vaikka Skynyrdin miehet varsin avoimesti olivatkin rotuerottelua vastaan ja puhuivat toisinaan kriittisesti Wallacen politiikasta. Myös toinen Southern-bändi Molly Hatchett näki vain pinnan ja päätti vastata omalla "maakuntalaulullaan". Floridalainen bändi julkaisi esikoisensa vuonna 1978 ja albumilla on biisi nimeltään "Gator Country".
"Well, I've been to Alabama, people - ain't a whole lot to see
Skynyrd says it's a real sweet home, but it ain't nothin' to me
Charlie Daniels will tell you the good Lord lives in Tennessee
I'm goin' back to the Gator Country where the wine and the women are free"Neil Youngin hyvä ystävä Warren Zevon pisti myös lusikkansa soppaan vuonna 1980 albumillaan Bad Luck Streak in Dancing School. Albumin kappale "Play It All Night Long" on jonkinlainen kunnianosoituksen ja satiirin välimuoto Sweet Homesta. Se kertoo mm.insestistä ja toisenlaisesta maaseudun todellisuudesta, jossa vaari kuseskelee housuihinsa, äiti sairastaa syöpää, veli on seonnut Vietnamissa ja karja sairastaa ihan muuten vaan.
"There ain't much to country living
Sweat, piss, jizz and blood

"Sweet home Alabama"
Play that dead band's song
Turn those speakers up full blast
Play it all night long
"
Biisi tuskin oli kannanotto suuntaan taikka toiseen, siinä Skynyrd oli vain symbolisesti kuvaamassa etelävaltioiden ylpeyttä omasta seudustaan, jossa kaikilla ei kuitenkaan mennyt yhtä hienosti.Drive-By Truckers on alternative Country/Southern Rock-yhtye Georgiasta, jonka jäsenistä kolme on alunperin Alabamasta. Vuonna 2001 yhtye julkaisi albumin Southern Rock Opera, jossa käsitellään etelän meininkiä käyttäen kontekstina Lynyrd Skynyrdin vaiheita. Myös bändin miehet olivat ymmärtäneet, että Youngin ja Skynyrdin dialogi ei ollut panettelua toisiaan kohtaan vaan aivan päinvastoin. Kummatkin kunnioittivat toisiaan ja Truckers kertoo tästä selkein sanoin varsinkin kappaleessaan "Ronnie and Neil".
"And out in California, a rock star from Canada writes a couple of great songs about the
Bad shit that went down
"Southern Man" and "Alabama" certainly told some truth
But there were a lot of good folks down here and Neil Young wasn't around

Meanwhile in North Alabama, Lynyrd Skynyrd came to town
To record with Jimmy Johnson at Muscle Shoals Sound
And they met some real good people, not racist pieces of shit
And they wrote a song about it and that song became a hit

Ronnie and Neil Ronnie and Neil
Rock stars today ain't half as real
Speaking there minds on how they feel
Let them guitars blast for Ronnie and Neil

Now Ronnie and Neil became good friends their feud was just in song
Skynyrd was a bunch of Neil Young fans and Neil he loved that song
So He wrote "Powderfinger" for Skynyrd to record
But Ronnie ended up singing "Sweet Home Alabama" to the lord

And Neil helped carry Ronnie in his casket to the ground
And to my way of thinking, us southern men need both of them around"Kuten laulussa kerrotaan, Neil Young tosiaankin tarjosi kappaletta "Powderfinger", ja paria muutakin, Skynyrdille levytettäväksi mutta bändi ei niitä ikinä levyttänyt. Sen sijaan vihjaus että Neil Young olisi ollut Ronnie Van Zantin arkunkantajana hautajaisissa ei pidä paikkansa. Jos Truckers tuota nyt kirjaimellisesti tarkoittaakaan. Tuo on taas yksi näitä rockelämän urbaaneja legendoja joihin kuuluu myös tarina Ronnie Van Zantin asusta hautajaisissaan, sillä legendan mukaan hänet haudattiin Neil Young kiertuepaidassa. Samaan legendaan liittyy tarina, jonka mukaan jotkut Skynyrd-fanit olisivat kaivaneet Zantin ylös haudastaan todistaakseen tämän. Tosiasiassa näin ei ikinä tapahtunut.

Ja oliko tässä postauksessa sitten mitään tolkkua. Eipä tainnut, mutta olipahan helkkarin hyvä tekosyy pistää hienoja biisejä kuulolle.

3 kommenttia:

 1. Mä ainakin oon luullut myös, että tuo lauluissa "kinastelu" on ollut sitä itseään. Varsin mainio postaus ja kattava selvitys asiasta: nyt tiedän asioiden todellisen laidan..:)
  Nippelitieto ei oo koskaan pahasta.

  VastaaPoista
 2. Nippelitietoa ei ole koskaan liikaa! :D Hyvä speksaus, peukutan.

  VastaaPoista
 3. Jees, kyllähän ilman tätäkin triviaa hyvin elämässä pärjää, mutta tylsäähän se olisi jos pitäisi kirjoitella vain kaikesta TÄRKEÄSTÄ ja merkittävästä.

  Ja onko tämä asian ihan todellinen laita, sitä tuskin tietää kukaan, mutta aika lähellä totuutta varmastikin.

  VastaaPoista