28.8.2010

Nyt soi: Omar & the Howlers - Hard Times in the Land Of Plenty


Kent Dykes on leimallisesti Teksasin miehiä kuten niin monet muutkin tämän musiikkilajin miehet. Mies on kuitenkin syntynyt McCombissa Mississippissä, Bo Diddleyn mailla, ja muutti majansa Austiniin vasta aikuisella iällä vuonna 1976. Tuolloin Teksasissa muhi klubeilla tulevia suuruuksia kuten Stevie Ray Vaughan ja velipoika Jimmie Thunderbirdseineen, joten aika oli otollinen. Jo Mississippissä kasattu Howlers muutti mukana, mutta kesti keikkailua vain vuoden kunnes pojat muuttivat takaisin kotikonnuille. Omar-nimen omaksunut blueshemmo kasasi nopeasti yhtyeen ja alkoi kierrellä ahkerasti.

Lähes kaikilla Teksasin bluesmiehillä on takanaan jo vuosikausia ahkeraa kiertämistä kuppiloista toiseen ennen levytyksiä joten poikkeuksetta debyytit ovat vahvempia kuin nykyisten vasta polkaistujen bändien raakileet. Howlersien vuoden 1980 ensilevy Big Leg Beat ei kuitenkaan herättänyt vielä vastakaikua Teksasin ulkopuolella vahvuudestaan huolimatta. Vasta vuonna 1987, saatuaan sopimuksen Columbialle, yhtyeen onnistui breikata laajemmin levyllään Hard Times In the Land Of Plenty. Levy oli pieni liike rockimpaan suuntaan, mutta blues soi kuitenkin yhä vahvasti mukana. Sellaista Fabulous Thunderbirds-tyyppistä mukavaa Teksas R&B-tyylistä americanaa tuo levy kaikkinensa on.

Tämä levyn nimibiisi soi hienosti Omarin rouhean Howlin´ Wolf-tyyppisen lauluäänen kera, joka onkin tunnistettavin elementti bändin soundissa. Vaikka Omar ihan mukiinmenevä kitaristi onkin ei tässä biisissä Teksasille ominainen kitaravirtuositeetti nouse mahdottomasti esiin. Mutta mukavasti rullaa ei siitä mihinkään pääse. Huolimatta siitä että  tämä levy oli kohtuullinen myyntimenestys jäi yhtyeen sopimus Columbian kanssa vain kahden levyn mittaiseksi.

Bändi on noitten Columbia-levytysten jälkeenkin julkaissut levyjä tasaiseen tahtiin pienemmille levymerkeille, mutta Hard Times-levyn suosioon he eivät ole enää päässeet. Omar Kent Dykes on myös levytellyt soololevyjä vuosien mittaan joista ehdottomasti huomionarvoisin on vuonna 2007 julkaistu On The Jimmy Reed Highway josta kuin varkain tulikin duolevy Jimmie Vaughanin kanssa. Mukana on myös mm. Howlin Wolfin, Sonny Boy Williamsonin ja Jimmy Reedinkin taustalla soitellut Delbert McClinton, James Cotton Muddy Watersin bändistä, Kim Wilson Thunderbirdseistä, huima nouseva kitaristikyky Gary Clark Jr ja Stevie Ray Vaughanin entinen bändikaveri ja tyttöystävä Lou Ann Barton. Tämä Mississippiläiskollega Jimmy Reedin kunniaksi levytetty albumi sisältää helkkarin hienoja biisejä joista osa on sieltä hieman tuntemattomammastakin päästä tuon blueslegendan katalogia sekä muutamia aiheeseen liittyviä muita loistavia biisejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti