15.8.2010

Nyt soi: Fairport Convention - Farewell, Farewell


Tuossa Led Zeppelinin "The Battle Of Evermore":a kuunnellessa tuli taas ihasteltua kuinka upeaa jälkeä Sandy Denny tuossakin biisissä tekee. Minä kun olen hiukkasen heikkona näihin kaunisäänisiin naislaulajiin. Ja varsinkin tällaisiin hiukan runotyttömäisempiin ääniin enkä niinkään Celine Dionin kaltaisiin mahtipontisiin kailottajiin.

Fairport Convention muutti tyyliään tälle levylle aika pitkälti juuri Sandy Dennyn ansiosta. Alkuaikoina bändi oli hakenut materiaalia ja inspiraatiota Amerikasta ja "ansainnut" näin tittelin Englannin Jefferson Aeroplane. Uusi britti/keltti-folkrock iski heti läpi ja vuonna 1969 ilmestyneestä Liege & Lief-levystä on tullut klassikko, mikä on todellakin aivan oikeutettua.

Asialla on nykyäänkin yhä keikkailevan yhtyeen se monien mielestä paras kokoonpano. Dennyn ohella yhtyeessä vaikutti tuolloin myös toinen legendaksi, ainakin folk-rock piireissä, noussut kitaristi-lauluntekijä Richard Thompson. Thompson soitti vielä seuraavalla levyllä, kunnes lähti muihin projekteihin. Basisti Ashley Hutchings lähti tämän levyn jälkeen perustaakseen myös arvostetun yhtyeen Steeleye Span. Myös Denny häipyi levyn jälkeen perustaakseen yhtyeen Fotheringay ja sen jälkeen soolouralle kunnes taas palasi Fairportiin myöhemmin yhden levyn ajaksi.

Tämä Richard Thompsonin kirjoittama biisi on yksi levyn kauneimmista. Se sointuu hienosti  levyn traditionaalisiin kansansävelmiin. Vaikka se soitetaankin sähköisesti, se tehdään hienosti perinteitä kunnioittaen. Juuri ennen levyn tekoa yhtyeen pakettiauto joutui vakavaan kolariin jossa kuoli 19-vuotias rumpali Martin Lamble ja Richard Thompsonin naisystävä Jeannie Franklyn. Muut soittajat meinasivat jo pistää pillit pussiin mutta menivät kuitenkin ja tekivät uransa hienoimman albumin. Tämän biisin on sanottu olevan kunnianosoitus noille kuolleille nuorille.Vanhaksi ei ehtinyt Sandy Dennykään, vaan hän kuoli jo 31-vuotiaana vuonna 1978.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti