11.5.2011

Southern Rock vol 7 : Marshall Tucker Band



Legendaarisen southern levy-yhtiö Capricornin suojissa aloitellut Marshall Tucker Band on käynyt saman tien kuin niin monet muutkin sarjan bändit. Levy-yhtiö on Capricornin ja 80-luvun alun Warner vierailun jälkeen vaihtunut pikkuhiljaa alasarjojen toimijoihin. Vanhoja levyjä tosin uudelleenjulkaistiin oman levymerkin kautta pitkin 90- ja 2000-lukua. Tämäkin bändi on yhä hengissä, mutta luontainen poistuma on vaihtanut soittajia uusiksi moneen kertaan eikä alkuperäisiä jäseniä ole enää mukana kuin Doug Gray.

Charlie Danielsilla oli viulunsa ja Marshall Tucker Bandilla on oma Ian Anderssoninsa, eli huilisti Jerry Eubanks. Huilu ei nyt varsinaisesti tule ensimmäisenä instrumenttina mieleen kun puhutaan tämän laidan musiikista, mutta ihmeen hienosti tuo vain mukaan passaa. Molemmat instrumentit ovat soineet Marshall Tuckerin levyillä myös yhdessä, kun Charlie Daniels vieraili muutamilla bändin 70-luvun levyillä. Marshall on myös levyttänyt kappaleen "Fire On The Mountain", joka osittain viittaa Danielsin samannimiseen levyyn. Gratefun Deadin samanniminen biisi ei kuulu tähän joukkoon...

Myöskään Marshall Tucker Band ei pysyttäytynyt pelkästään southernissa, vaan levyiltä löytyy vaikutteita niin rockista, jazzista, gospelista kuin perinteisistä vaikutteista eli kantrista ja bluesista. ehdottomiin etelärockin klassikkoihin yhtye kuitenkin luetaan. Ja nimenomaan taas 70-luvun tuotantonsa ansiosta jolloin pääasiallinen lauluntekijä, kitaristi ja vokalisti Toy Caldwell oli vielä mukana remmissä. Vuoden 1983 hajoamisen jälkeisessä comeback-kokoonpanossa ei Caldwellia enää nähty.

Yhteeltä on ilmestynyt kokoelmat mukaan lukien miltei 40 albumia, joten tutustuttavaa riittää, mutta jos nimenomaan southern kiinnostaa niin paras aloitus on ehdottomasti joku alkupään levytyksistä. Uudemmat levyt eivät kyllä ole minullekaan tuttuja,  mutta vanhempia voi ainakin varauksetta suositella. Hyviä levyjä ovat mm. eponyymi ykkönen ja vuoden 1975 Searchin´ For A Rainbow, mutta parhaana pidän vuoden 1974 tuplalevyä Where We All Belong, jossa toinen levy oli studio- ja toinen levy liveäänitys. Levyllä vierailee jo aiemmin mainittu Charlie Daniels ja Allman Brothersienkin kanssa musisoinut Elvin Bishop.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti