29.3.2011

Southern Rock vol 1 : Lynyrd SkynyrdEi kai tämän enempää voisi epäcoolimmaksi mennä, vai?

Southern rock ei todellakaan ole tänä päivänä suuressa huudossa juuri missään. Paitsi ehkä Amerikan takamailla missä se ei koskaan varmaan muodista poistunutkaan. Musiikkityyliin yhdistetyt karikatyyriset elementit, Etelävaltioiden liput ja partaiset punaniskajuntit laulelemassa viskin voimalla machoskeidaa, ovat toki joissain tapauksissa ihan relevantteja huomioita. Mutta kyllä mukaan mahtuu paljon millä tahansa mittarilla mitattuna loistavaa kamaa. Tai no tuskin indiehipster-mittarilla.

Laulujen aiheet ovat toki toisinaan sovinistisia ja uhoilevia, mutta niin on Rolling Stonesinkin sanoitukset. Puhumattakaan monista muista metallisemmista bändeistä. Southern rockissa yhdistyvät parhaimmassa tapauksessa sopivassa suhteessa rock, blues ja country. Vaikka mitään yhtä ja ainoaa määritelmää tyylille ei ole, kyllä kai se oli aika vahvasti juuri Lynyrd Skynyrd ja Allman Brothers jotka suunnan määrittelivät.


Listaus ei ole mikään all time best-lista, vaan lista niistä southern-bändeista joita itse olen ajan saatossa kuunnellut ja diggaillut. Genren olen määritellyt aika laveasti, eikä bändin kotipaikalla ole merkitystä, vaan musiikkityylillä. Lista painottuu sattuneesta syystä 70-luvulla loistaneisiin bändeihin. Tuon jälkeenhän tyyli jokseenkin vesittyi areenarockiksi ja tribuuttibändeiksi mm. Capricorn Records levy-yhtiön ja muutamien avainhenkilöiden manalle menon johdosta.

Vaikka se onkin kovin arvattavaa, niin lista on pakko aloittaa Lynyrd Skynyrdistä. Ja kun puhuttiin Rollareista, niin oheinen video on Knebworthista Englannista vuodelta 1976 keikalta jolla Skynyrdit lämmittelivät kyseistä bändiä. Lynyrd spinoff-bändit kuten Rossington-Collins Band ja Allen Collins Band menköön tähän samaan syssyyn, eikä niitä erikseen käsitellä. Lynyrd Skynyrd kiertää edelleen. Tosin ainoa alkuperäinen jäsen bändissä on Gary Rossington.

Skynyrdin tarina lienee sen verran tuttu, että ei siitä sen enempää.  Bändi on muutakin kuin "Sweet Home Alabama", mutta tuon biisin sisältävä levy Second Helping vuodelta 1974 lienee siltikin se helpoin aloituskohde jos aikoo sukeltaa etelän meiningin kimppuun. Kolmen kitaran voimalla rullaava southern rockin kulmakivi.

2 kommenttia:

 1. Kyllähän trüü-musiikin ystävät etelä-rokista pitävät. Ehkä jotkut pillifarkut eivät sitä vielä ymmärrä, mutta kahden vuoden päästä istuvat himassa kalsarit jalassa, stetson päässä ja buddweiser kädessä. Tai viski.

  Itsellekin oli aikanaan yllätys tuo Lynyrdien musiikillinen pätevyys. Allmannin veljeksillä oli hienotkin hetkensä. Ja Black Crowes.. mmmm.

  Nykyisistä putoaa Drive-By-Truckers.

  VastaaPoista
 2. Putoaa putoaa. Siihen palataan myöhemmin.

  Mutta ehkä tämä on tosiaan sen ajan musiikkia kun lippis vaihtuu viskiin.

  VastaaPoista