10.9.2011

Levon Helm - Ramble At The Ryman (2011)


Levon Helmillä on ollut tapana järjestää suomalaisillekin bändeille tutuksi tulleessa studiossaan Woodstockissa loppuunmyytyjä Midnight Ramble-sessioita joihin on osallistunut ystäviä ja vierailijoita melkoisen vapaalla meiningillä aina Elvis Costellosta Dr. Johniin ja Norah Jonesiin. Legendaarisen americana-yhtye The Bandin ainoa amerikkalaisjäsen Helm vei yhtyeensä ja ystävänsä vuonna 2008 Nashvillen legendaariseen Ryman Auditoriumiin. Monet Ramble-sessioiden ja kiertueiden kaverit ovat esiintyneet ennenkin Helmin levyillä, mutta ensi kertaa näin huikeissa tunnelmissa ja näin suurella joukolla.

Mukana lauteilla on mm. Helmin bändin kanssa kiertänyt Little Sammy Davis, joka kuulutetaan lavalle sanoin "one of the original bluesmen, and there ain't many of them left". Mies esiintyi aikoinaan mm. Muddy Watersin, Earl Hookerin ja Jimmy Reedin kanssa.Nashvillen countrymies, Emmylou Harrisin ja Steve Earlin taustalla soitellut, Buddy Miller on myös mukana Sam Bushin kanssa. Hiukan yllättävä vierailija on Sheryl Crow, mutta hienosti rouva ruutunsa täyttää Band- biisissä "Evangeline" ja Carter Familyn biisissä "No Depression In Heaven".Billy Bob Thornton ei liene monillekaan tuttu näistä ympyröistä, toisin kuin John Hiatt. Dylanin kitaristinakin tunnettu Larry Campbell on oleellinen osa Helmin bändiä yleensäkin, ja niin myös tällä levyllä. Kuten myös Helmin oma tytär Amy.

Kurkkusyövästä toipunut 71-vuotias (konsertin aikaan 69) Helm on yhä kovassa vedossa. Lauluääni ei ehkä ole ihan niin kirkkaassa terässä kuin Bandin huippuaikoina, mutta kyllä mies vielä hienosti vetää. Levyllä on biisejä Helmin koko uran varrelta aina Robbie Robertsonin kynästä lähtöisin olevista The Bandin hiteistä Helmin vuoden 2007 levyn Dirt Farmerin biiseihin "Wide River To Cross",  "A Train Robbery" ja "Anna Lee". Lieneekö sama Anna Lee, joka jo "The Weight"-biisissä aikoinaan seikkaili?

The Bandin biisit, kuten "Shape I'm In", "Ophelia", "Evangeline", "Rag Mama Rag" ja erityisesti "Chest Fever" kuulostavat yhtä hienoilta kuin aikoinaan. Hienosti soi myös tuo The Bandin ehkä tunnetuin biisi "The Weight". Vaikka edelleenkin hienoimpana versiona tuosta biisistä pysyy The Last Waltz-versio Staplesien kanssa, ei tämä toisen legendan John Hiattin kanssa vedetty paljon perään jää. Vaikka video on eri konsertista kuin levyversio, on tästäkin helppo huomata kunka hauskaa lavalla oli. Hienoa meininkiä. Ilman nostalgian häivääkään voin sanoa, että tämä on helvetin hieno levy.Biisilista:

1. Ophelia
2. Back to Memphis
3. Fannie Mae
4. Baby Scratch My Back
5. Evangeline
6. No Depression in Heaven
7. Wide River to Cross
8. Deep Elem Blues
9. Anna Lee
10. Rag Mama Rag
11. Time Out for the Blues
12. A Train Robbery
13. The Shape I'm In
14. Chest Fever
15. The Weight

1 kommentti:

  1. Helm on kyllä ehdottomasti kova äijä ja The Band oli aivan loistava (viime aikoina ovat olleet taas Bandin parhaat tehokuuntelussa), nyt täytyy varmaan hankkia tämäkin levy...

    The Last Waltzin kun vielä saisi joskus BluRay -versiona hyvällä äänellä ja kuvalla...

    VastaaPoista