29.11.2010

Bluesmen # 11 - B.B.KingRiley B. King aka "the blues boy" aka B.B.King on tietysti näistä Kingeistä se kaikkein tunnetuin. Koska tästä blueshallituksen puheenjohtajasta on jo kirjoitettu blogissa elämänkerran käsittelyn yhteydessä, jätetään nuo elämänvaiheet vähemmälle.

Videossa nähtävä iso bändi ja sen hivenen poppimaisemmat sovitukset olivat yksi syy miksi B.B.Kingiä toisinaan syytettiin bluesin viihteellistämisestä. Mies vain yritti tienata leipänsä, ja ei pitänyt mitenkään pahana vaikka pikkuisen useampi ihminen (lue valkoiset) kiinnostui hänen musiikistaan. Oheinen biisi on Kingin ensimmäinen crossover-hitti parinkymmenen vuoden kiertelyn ja levyttämisen jälkeen. Vaikka B.B. onkin tunnetumpi less is more- soittotyylistään, kyllä herra anta Lucillen laulaa ihan railakkaasti tässäkin pätkässä. Hiukan korni tilanne porijazz- tyylisine pikkutakkijammailijoineen jotka ovat ihan niinku groove ja silleen, ei kovinkaan lisää bluestunnelmaa, mutta sofistikoituneenakin versiona biisi on yhtäkaikki helvetin hieno.
 
Olisihan näitä Kingejä tietysti lisääkin, nimittäin New Orleansin Earl King, jonka tyyli oli enemmänkin rhytm & bluesia. Mies on lähinnä tunnettu biisistään "Come On" jota on versioinut tunnetuimmin Jimi Hendrix, jonka versiota on taas versioinut, kuinka ollakaan, Stevie Ray Vaughan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti