23.11.2010

Bluesmen # 6 - Elmore James"Dust My Broom"- riffi lienee yksi bluesin tunnetuimmista. Se oli ja on niin yksinkertainen ja tehokas, että Elmore James käytti sitä pienin muunnoksiin aika monessakin biisissä. Mutta mitäs tuota hyväksihavaittua niin hirveästi muuttelemaan. Slidekitaran kuninkaaksikin tituleerattu James on yksi myöhempien aikojen kitaramiesten selkeistä esikuvista ja varsin moni kitarasankareista tämän aulisti myöntääkin. Myös Stevie Ray Vaughan.

Koska Broom on jo aika lailla tuttu biisi, en pistänyt sitä tuohon, vaikka se on yksi hienoista esimerkeistä miten deltabluesia sähköistettiin. Robert Johnsonin versiohan on siinä vain käytännössä soitettu sähköisesti uuden ajan bluesina. Tuossa soi sen sijaan Sonny Boy Williamsonin, eli sen toissapäiväisen bluesmiehen, tunnetuksi tekemä biisi "One Way Out". Tai joillekin se saattaa olla tunnetumpi The Allman Brothersien versiona. Kunnon bluestyyliin kappaleen synty on hieman hämäränpeitossa, mutta luultavimmin se on alunperin juuri Elmore Jamesin tekemä. Hän levytti sen jo ennen Sonny Boyta, mutta se jäi tuolloin julkaisematta. Kun Sonny Boy julkaisi oman versionsa hän pisti sen reilusti vain omiin nimiinsä. Myöhemmin krediiteistä tosin yleensä löytyy Elmore James, tai sitten molemmat.

Elmore James kuoli juuri bluesboomin alkuhetkillä vuonna 1963. Hän oli lähdössä mukaan tuolle eilen Howlin' Wolfin jaksossa nähdylle blueskiertueelle, mutta sydän sanoi sopimuksen irti. Tuossa on yksi syy miksi Elmore Jamesista ei tiettävästi ole äänitettyä, saati filmattua livemateriaalia olemassa. Ei juuri edes kuvia livetilanteesta. Sonny Boy Williamsonin sidemanina uraansa aloitellut James oli elämäntavoiltaan ja bändiliiderinäkin aika lailla Howlin' Wolfin vastakohta. James osasi olla kuulemma melko hankala mies varsinkin kun oli nauttinut viskiä. Ja aika usein oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti