4.11.2010

Stevie Ray Vaughan: Imports , part 1: A-B

No okei okei,  tietysti se tarkoittaa bootleggia, mutta kun tuo import on niin paljon hienompi kiertoilmaus. Kun aikoinaan listailin noita SRV:n esiintymisiä muiden artistien levyillä, niin pari alkutaipaleella SRV-innostuksessaan olevaa lukijaa lähestyivät sähköpostitse ja pyysivät listailemaan myös noita pikkuisen epävirallisempia Stevie Ray Vaughan-julkaisuja joihin saattaa törmätä. Ei niihin tietenkään kotimaan levykaupoissa juuri törmäile, mutta netissä ja ulkomailla niitä saattaa tulla vastaan. Ja asianharrastajan on hyvä olla selvillä mitä kaikkea sitä maailmalla liikkuu. En kehota niitä ostamaan, sillä laittomiahan ne tietysti ovat.

Mitä löytyy ?
SRV-bootleggejahan on monenlaisia. Yleisimmin myynnissä oleva on tietysti luvattomasti konsertissa äänitetty nauhoite, jotka on alunperin julkaistu joko LP- tai käytännössä CD / CD-R-muodossa. Konserttinauhoite on voitu äänittää yleisön joukosta (audience, AUD), suoraan äänipöydästä (soundboard, SBD) tai radio/televisiolähetyksestä (radio/tv broadcast). Jotkut bootlegit on siirretty video/DVD-tallenteista, joita ei ole julkaistu virallisesti CD-muodossa. Äänenlaatu vaihtelee suuresti ja huonolaatuisimmat kelpaavat käytännössä vain asiaan vihkiytyneille hevijuusereille. Myös studioäänityksiä on tavalla tai toisella levinnyt laittomina äänitteinä, joissa äänenlaatu on paikoin erittäinkin hyvä. Tosin nämä sessioäänitykset usein sisältävät monia eri ottoja samoista kappaleista tai ainoastaan raakaversioita tai osasia biiseistä. Parhaat ovat virallisen levyn arvoisia musiikillisesti ja huonoimmat pelkkiä kuriositeetteja. Selkeästi taloudelliseen hyötyyn tähtäävien äänitteiden lisäksi on olemassa runsaasti erityisesti konserttiäänitteitä jotka kiertävät asianharrastajien keskuudessa vaihtoperiaatteella. CD:n yleistymisen ansiosta myös "piraatit" varsinaisista bootleg-äänitteistä lisääntyivät ja nuo ovat usein huonolaatuisia. Kirjo on valtavaa. Nykyään konserttiäänitteiden vaihto on kasettien sijaan käytännössä FLAC-tai MP3-tiedostojen vaihtoa.

Hartain fani keräilee vain FLAC-tiedostoja, eli lossless-formaattia. Tosiasiassa useiden konserttiäänitteiden kohdalla äänenlaatu on sitä luokkaa, että suurin osa ei huomaa mitään eroa FLAC-formaatin tai esim 256-bitraatin MP3-formaatin välillä. Bootleg-äänitteet on usein julkaistu ihan viralliselta näyttävän levy-yhtiön nimissä, ja useat näistä ovatkin yllättävän korkealaatuisia. Jotkut levyt taas ovat kokoelmia toisilta bootleg-äänitteiltä, ja joitakin äänityksiä on julkaistu usean eri levittäjän, tai jopa saman, toimesta monilla eri kansilla. Samaa konserttia löytyy niin ikään monelta eri äänitteeltä, mutta niin että yksi biisi puuttuu toiselta levyltä ja toinen toiselta. Samalla levyllä saattaa olla myös kappaleita useista eri konserteista, eikä äänityspaikkoja ja aikoja ole merkitty tai ne on merkitty virheellisesti. Myös kappaleiden nimet ovat usein aivan väärin. Viidakko on siis melkoinen. Arvostetuin äänite on tietysti se, jossa on konsertti mahdollisimman täydellisenä ja ne äänitteet joilta löytyy harvinaisia virallisesti julkaisemattomia kappaleita.

Mitä on listattu ?
Koska tuo listaussavotta kokonaisuudessaan on toivoton urakka kaikkine variaatioineen, listailen tähän vain ne yleisimmin merkittävimpinä pidetyt jotka on julkaistu jonkin tahon toimesta "virallisena" julkaisuna, kansien kera. Eli julkaisut joihin saattaa törmätä netin syövereissä eri palstoilla myytävinä. Suurin osa myytävistä on roskaa ja kopion kopioita. Monet tekevät "omia" bootleggejä vain polttamalla vanhaa materiaalia. Alkuperäiset virallisen epäviralliset julkaisut ovat toisinaan aika korkeissa hinnoissa, joten ne ovat ainoastaan pimahtaneen hardcorefanin juttuja. Mutta kun me emme riko lakia, niin me emme niitä hanki. Vai mitä. Ehkä.

Levyt on listattu aakkosjärjestyksessä. Lähinnä sen vuoksi että samalla levyllä saattaa olla äänityksiä usealtakin vuodelta eikä julkaisuajankohdasta ole kaikkien kohdalla varmaa tietoa. Nippelitiedot kiinnostanevat vain superfaneja, mutta näköjään niitäkin löytyy kyselyiden perusteella. Mukana on julkaisijan nimi mikäli tiedossa ja osassa äänityksen laatu asteikolla C - A.

'59 Fender Stratocaster
Keräilijälle tällä levyllä ei ole merkitystä. Se on  kokoelma muilta bootlegeilta ja löytyneekin vain CD-R-levynä. Fanille ihan oiva kokoelma kuitenkin, mutta levyn keikat löytyvät täydellisempänä esimerkiksi levyiltä CBS Record Convention ja Reading ´83. Levynkannen biisilista on taas mitä sattuu. Hawajilla äänitetyissä kappaleissa mukana on Jeff Beck.

Accolades (Whoopy Cat) AUD B - SBD A+
Levy on käytännössä sama kuin Before They Knew Me eri kansilla. Neljän CDn paketista löytyy keikkoja vuosilta 79-85, joista suurin osa on A-tason soundboard-äänityksiä. Kakkoslevyllä laulelee myös Lou Ann Barton ja Kim Wilson ja soittaa Jimmie Vaughan. Kolmoslevy kehuu olevansa Soul To Soul- sessioista, mutta luultavasti osaraidoista on Couldn´t Stand the Weather-levyn studiosessioista. Osa noista biiseistä löytyy Life Without You-paketista ja osa Unsurpassed Masters-julkaisusta. Levyssä on hienot ja ammattimaiset kannet sekä booklet, mutta osa tiedoista ja kappaleiden nimistä on taas täysin sekaisin. Mikä kuvaa sitä, että asialla EI ole asiaan vihkiytynyt julkaisija, vaan rahastaja.

All You Can Get About Him (Aulica De Luxe)
Kokoelma keikoista jotka löytyvät täydellisempänä muilta levyiltä.

Alone In The Ozone (Teddy Bear Records, Italy) SBD A
Levy on äänitetty 28.11.1984 Davisissa University of Californiassa. Levyssä on virheellinen äänityspäivä 24.11. Sama äänite kiertelee myös eri kansilla ja nimellä Out of The Shadows. Saman keikan äänityksiä löytyy myös CD-R formaatissa levyltä Stevie Goes to Davis. Kaikista puuttuu settilistalla ollut biisi "Gone Home".
Biisilista:
 1. Voodoo Chile (Slight Return)
 2. Lost Your Good Thing Now
 3. Honey Bee
 4. Mary Had A Little Lamb
 5. Love Struck Baby
 6. Tin Pan Alley
 7. Cold Shot
 8. Couldn't Stand The Weather
 9. Texas Flood
 10. Lenny
 11. Stang's Swang
 12. Rude Mood
Alpine Valley (Hawk Leg Records) AUD C+
Tämän levyn arvo ei ole äänenlaadussa, sillä se on melkolailla surkea, vaan siinä että tämä on äänitetty SRV:n viimeiseltä keikalta Alpine Valleyssa 26.8.1990. Keikan jälkeen SRV:n helikopteri putosi tunnetuin seurauksin. Äänityksiä keikasta on toki muillakin levyillä, mutta äänenlaatu on kaikilla suht sama. Huhujen mukaan tuolta keikalta olisi myös soundboard-äänitys, mutta tuollaista ei ole vielä yleiseen tietouteen putkahtanut. Jos sellaista nyt onkaan. Keikan encoressa "Sweet Home Chicago" lavalla ovat myös Eric Clapton, Buddy Guy, Robert Cray ja velipoika Jimmie. Melkoiset jäähyväiset siis. Tuplalevyn fillerinä on biisejä Länsi-Berliinistä vuodelta 1983 ja Montrealista vuodelta 1984. Tätä löytyy niin CD- kuin CD-R -versionakin. Kannet ovat hiukan erit.

A Tale Untold
Lähes sama kuin parempilaatuinen Life Without You, johon palaamme myöhemmin. Koostuu pääosin Soul To Soul-levyn studiosessioista, joihin palataan myös myöhemmin.

At The Steamboat 1874 (Magic Mushroom, Germany) SBD? A
Osa 1.4.1980 Austinissa äänitetystä keikasta löytyy myös viralliselta In The Beginning-levyltä. Tämä on yksi täydellisimmistä tuon päivän Steamboat-äänityksistä joita löytyy monilla eri nimillä ja kansilla. Ainoastaan keikkasetin biisi "Shake For Me" uupuu.  Samalta päivältä tavaraa on myös levyillä Don´t Mess With Texas, Guitar Boogie, Homage To The Blues ja Texas Flood (Austin). Levyn kannen biisi-luettelossa on useita virheitä. Ohessa oikeat kappaleiden nimet.
Biisilista:
 1. In The Open
 2. Slide Thing
 3. They Call Me Guitar Hurricane
 4. The Sky Is Crying
 5. I'm Leaving You (Commit A Crime)
 6. All Your Love I Miss Loving
 7. Tin Pan Alley
 8. Love Struck Baby
 9. Tell Me
 10. Little Wing
 11. Third Stone From the Sun / Collins Shuffle
 12. I'm Crying
 13. Texas Flood 
 14. I Tried Pretty Baby
 15. Hideaway
Austin City Missing Hearts Vol. 3 (Mark of P Records) SBD A
Biisit 1-5 äänitetty Austin City Limitsissä 1983, biisit 6-11 samassa paikassa 1989 ja loput kolme tammikuussa 1990 MTV Unpluggedista. Vaikka levyn kannessa sanotaan sen olevan Vol. 3, muita samannimisiä ei tiedossa ole. Muutenkin kannen tiedot ovat puutteelliset, ja suurin osa kappaleiden nimistä on kannessa taas kerran täysin metsässä. Tämä on toki tavallista bootleggien maailmassa.
Biisilista:
 1. Pride and Joy
 2. Texas Flood
 3. Rude Mood 
 4. Voodoo Chile (Slight Return)
 5. Love Struck Baby
 6. The House Is Rockin´
 7. Tightrope
 8. Leave My Little Girl Alone
 9. Cold Shot
 10. Crossfire
 11. Riviera Paradise
 12. Rude Mood
 13. Pride and Joy
 14. Testify
Before They Knew Me ( Dark Moon Records) AUD B - SBD A+
Tämä on käytännössä kopio Accolades-levypaketista eri kansilla, ja kaikenlisäksi CD-R.

Best Little Blueshouse In Texas (Strider Production, 1997) SBD A
Äänitetty legendaarisessa Antone´s bluesmestassa Austinissa 26. ja 27. 2.1983. Ensimmäisen päivän tuotoksia on vain eka biisi jossa mukana on myös Albert King bändinsä kanssa. Samalta päivältä löytyy äänityksiä myös levyiltä First Steps in Europe & You´ll Be Mine, From Austin To Amsterdam ja Thanks for the Memories.
Biisilista:
 1. Crosscut Saw w/Albert King
 2. So Excited
 3. Voodoo Chile (Slight Return)
 4. The Things (That) I Used To Do
 5. Pride And Joy
 6. Tin Pan Alley
Best Of Soul To Soul Sessions (Kondyke Records)
Tämä on ainoastaan kokoelma Life Without You-paketista.

Birthday Jam (American Concert Series)
Kolme biisiä Antone´s keikalta vuodelta 1983 ja loput Chicagon Legens Clubilta vuodelta 1989 jossa SRV soitti Buddu Guyn kanssa. Tuo Chicagon setti löytyy paremmalta It´s Still Called The Blues-levyltä.

Blues For Japan (Stars And Stripes, Luxemburg)
Tokion keikalta vuodelta 1985. Täydellisempi versio keikasta löytyy levyltä Live In Japan. Keikkaa on myös levyillä Cold Shot, Scuttle Buttin´ja Tokyo ´85.

Brotherly Love ( Boxtop)
Keikka löytyy täydellisimpänä levyltä Colorado & New Mexico. Näiltä Albuquerquen 28.11.1989 keikalta ja seuraavan päivän Denverin keikalta löytyy runsaasti materiaalia mm. levyillä Cold Shot (Vol 4), Crossfire, Hello Y'All, In Steppin', Last Farewell, Let Me Love You Baby ja One Of The Last. Paras ja täydellisin on siis kuitenkin tuo Colorado & New Mexico.

Burn For Love (International Broadcast Records)
Kokoelma monista eri keikoista vaikka kansi väittääkin kaikkien äänitysten olevan Dallasista vuodelta 1987. Äänitykset radiolähetyksistä. Osassa kappaleista on mukana Jimmie Vaughan, mutta nämäkin löytyvät levyltä Two (Vaughan) Hearts Are Better Than One ja Looking At You.

Burnin' Strings (The Wheel Records)
Samat biisit kuin levyllä Pride And Joy. Mukana on tavaraa Porista vuodelta 1985. 


Jatkuu tulevaisuudessa....

4 kommenttia:

 1. Kovan urakan olet itsellesi hommannut. Tuo Colorado & Mexico-keikka ei ilmeisesti kuitenkaan ole ihan niin selkeä tapaus. Mutta tämän jo varmasti tiesitkin.

  VastaaPoista
 2. Tuleepahan samalla pistettyä omat arkistot ojennukseen. Tiedän kyllä tuon C & NM-keskustelun, ja palaan siihen sitten tuon levyn yhteydessä.

  VastaaPoista
 3. Minulla on poltettuna versiona levy nimeltä Austin City Limits. Mikä tuo sitten on kun et ole sitä listannut ?

  VastaaPoista
 4. SRV esiintyi Austin City Limits OHJELMASSA 83 (wikissä väärin eli 84) ja 89 (taas väärin wikissä). Noista konserteista kiertelee äänityksiä ainakin FLAC-muodossa. Joku vain lienee poltellut ja tehnyt kannet ja myynyt eteenpäin. 83 konsertin aloittaa Testify ja lopettaa Lenny. 89 aloittaa House is rockin ja lopettaa Jam. Luultavimmin levysi on kuitenkin DVD Austin City Limits poltettuna audioksi, jolloin aloitusraita olisi Get Out Of My Life Woman ja lopetus Voodoo Chile. Joku noista luulisin.

  Jos sinulla on jompukumpi noista konserteista niin pidä kiinni.

  VastaaPoista