24.11.2010

Bluesmen # 7 - Muddy WatersTäytyy sanoa että tässä on mojo kohdillaan niin Muddylla kuin koko konkkaronkalla, mutta erityisesti harppua soittavalla James Cottonilla. Yksi parhaista vedoista mitä olen Muddy Watersilta koskaan kuullut. Pianossa Otis Spann. Tuo hieno taltiointi on vuodelta 1966 Kanadan television Blues Masters- ohjelmasta. Tuolloin Toronton studioon kutsuttiin tuon ajan merkittäviä bluestekijöitä kolmeksi päiväksi nauhoittamaan tavaraa joka lähetettiin ulos kertarysäyksellä. Mukana olivat myös mm. B.B.King, Buddy Guy, Big Bill Broonzy, Willie Dixon ja Son House. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin tuon lähetyksen nauhoituksesta tehtiin myös DVD, joka löytyy vaikkapa Amazonilta. Kannattava ostos.

Muddy Waters taitaa olla se bluesmies johon yleensä viitataan kun puhutaan deltabluesin sähköistämisestä ja  uudenkaltaisen bändivetoisen urbaanibluesin kehittämisestä. Eikä tietysti suotta, sillä Waters oli kyllä oman aikansa ehdoton supertähti Chicagon bluesympyröissä. Ja muuallakin jo mainitun bluesboomin synnyttyä. Itse asiassa aika moni bluesmies saa kiittää varsinkin brittiläisiä nuoria rockmiehiä uudesta tulemisestaan ja musiikkinsa tunnetuksi tekemisestä. Ja muoret miehet saavat tietysti kiittää bluesmiehiä yleensä musiikin tekemisestä josta syntyi rock and roll. Ja tietysti Rolling Stones. Ainakin siis noin nimen puolesta. Ja vähän muutenkin.

Löytyihän noita arvostajia sitten omastakin maasta, kunhan brittirokkarit olivat ensin kertoneet että täällähän ne meidänkin biisien tekijänimet, M.Morganfieldit sun muut asuvat, ihan USA:ssa. Tuo oli nimittäin monille ihan uusi tieto. Kun Beatles saapui Amerikkaan he kertoivat haluavansa nähdä Muddy Watersin. Reportteri kysyi että missäs se on. Teksasin Johnny Winter oli kyllä osannut arvostaa idoliaan jo kauan, ja oli myöhemmin nostamassa Muddy Watersin uraa taas uuteen nousuun. Vaikka britti-invaasio tekikin bluesmiehiä tunnetuksi, oli blues kuitenkin pikkuisen pois muodista 50-luvun huippuvuosien jälkeen. Winterin vuonna 1977 tuottama levy Harg Again nosti Muddy Watersin taas bluesin huipulle. Ja siellä hän pysyikin kuolemaansa saakka vuonna 1983. Muddyn bändi oli varsinainen bluesin korkekoulu. Bändissä ja sessioissa soittelivat aikoinaan mm. Little Walter, Otis Spann, Sonny Boy Williamson II, Hubert Sumlin, James Cotton, Junior Wells ja bändin pitkäaikainen kitaristi Jimmy Rogers.

2 kommenttia:

  1. Hei !

    Hieno sarja. On mukava huomata että joku vielä arvostaa näitä vanhoja mestareita vaikka se ei olekaan kovin muodikasta. Minulla ei ole mitään uutta musiikkia vastaan mutta itsekin koen joskus jonkinmoisen vastareaktion kun aina pitäisi löytyä uusi ja ihmeellinen indiebändi jota hehkuttaa. Joskus se totuus löytyy kaurapuurosta. Ainakin nyt esitellyt artistit ovat juuri niitä huippuja joita pitääkin nostaa esille.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommentistasi. Ei taida tosiaankaan olla kovin muodikasta kuunnella bluesia, mutta enpä minä ennenkään ole musiikkiani sen takia valinnut.

    Nostetut artistit eivät ole mikään best of-kokoelma, vaan omia suosikkeja. Mutta löytyyhän sieltä aika paljon blueskermaan yleisesti hyväksyttyjä miehiä.

    VastaaPoista