22.11.2010

Bluesmen # 5 - Howlin' WolfJos jollakin on vangitseva lavapresenssi, niin sitten tällä miehellä. Parimetrisen ja lähes 140-kiloisen järkäleen ääni oli voimakas ja intensiivinen. Chester Burnett oli ja on ehdottomasti yksi Chicago-bluesin, tai minkä tahansa bluesin, suurimmista nimistä. Legendaariselle Chess-yhtiölle levyttänyt Wolf oli yksi noista suurista jotka sähköistivät deltabluesin ja saivat näin musiikille uutta kuulijakuntaa. Eikä ole sattumaa että tässäkin videossa ollaan Briteissä. Tuo 60-luvun bluesboomi oli vain yksi näyttö siitä, että varsinkin siellä tuon ajan rockmuusikot olivat löytäneet rockmusiikin juuret, ja yksi noista tiennäyttäjistä oli ehdottomasti Howlin' Wolf.

Tämä pätkä ei kuitenkaan ole ajalta jolloin Wolf oleskeli Englannissa äänittämässä levyä paikallisten suuruuksien kanssa, vaan vuodelta 1964, jolloin American Folk Blues Festival-kiertue kiersi Eurooppaa. Bassossa on taas Willie Dixon, niinkuin monella Wolfin levylläkin, ja kitarassa miltei yhtä legendaarinen bändin vakiokitaristi Hubert Sumlin. Vaikka Howlin' Wolf oli erityisesti kuulu laulustaan, mies esittelee usein myös eiliseltä bluesmieheltä Sonny Boy Williamsonilta oppimiaan harpputaitoja. Ja kyllä kitarakin kädessä pysyy.

Howlin' Wolfin elämänkerta on juuri ilmestynyt suomeksi, ja kunhan se on luettu niin palataan miehen elämänvaiheisiin tarkemmin kirjaesittelyn merkeissä. Tämä bluesmaestro oli kenties hieman erilainen muusikko kuin monet muut kiertolaiset jotka toisinaan elivät kädestä suuhun. Burnett oli alusta lähtien tarkka raha-asioistaan eikä juuri sekoillut alkoholin tai muiden sekoitusaineiden kanssa. Jo lähtiessään Deltalta kohti Memphisiä hän oli mustaihoiseksi Mississipin muusikoksi varsin varakas, ja omien sanojensa mukaan oli yksi harvoista joka lähti Deltalta tyylikkäästi ja arvokkaasti: omalla autolla ja neljä tonnia rahaa taskussa. Vaikka olikin lähes lukutaidoton kunnes nelikymppisenä alkoi taas kouluttautua, raha-asiat mies hoiteli jämptisti aina loppuun saakka. Hän myös maksoi bändilleen reilua palkkaa ja otti heille jopa sairausvakuutukset. Melko erikoista noihin aikoihin muusikkopiireissä arvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti